Svenske Anders Svanebo er et ukjent navn for de fleste.

Den svenske langrennsløperen er nokså umerittert med ski på beina, men på rulleski har han hatt en imponerende karriere med verdenscupseier totalt og VM-medaljer både individuelt og på stafett.

Men nå er han Sveriges ferskeste utøver på skilandslaget. og 30-åringen gir store deler av æren til samboeren; Charlotte Kalla.

— Jeg hadde nok sluttet om jeg ikke hadde møtt Chatlotte, sier han til Dagens Nyheter.

Sluttet i jobben

Denne uken skulle egentlig være hans siste som aktiv utøver. Lenge var planen å legge opp etter det svenske mesterskapet på rulleski denne helga. Men takket være rådene fra Sveriges største kvinnelige langrennsstjerne, får karrieren et nytt liv.

Anders Svanebo er Charlotte Kallas utkårede. Her fra en Tour de Ski-etappe i vinter. Foto: NTB SCANPIX

Kalla påpekte at han ikke fikk maksimalt ut av sitt potensiale når han både satset på rulleski og langrenn og samtidig jobbet ved siden av.— I 2014 sluttet jeg i jobben for å satse på langrenn på heltid. At jeg våget å ta det steget, har Charlotte mye av æren for, forteller svensken til DN.

Siden da har han trent sammen med samboeren. Og satsingen har gitt resultater. Svanebo var nære å få en plass på VM-laget i Falun tidligere i år. Og senere på våren fikk han en plass på A-landslaget den kommende sesongen.

— Jeg er veldig glad for at han får være en del av A-troppen, det er veldig mange år siden han var på landslaget, og jeg vet hvor mye han har kjempet. At han nå får betalt for det føles utrolig bra, sa Kalla til den svenske avisenExpressen etter samboerens plass var klar.

Satser på VM 2017

I mai var de to på landslagssamling sammen for første gang.

Det er moro at vi kan reise sammen, bare det at jeg vet at han ikke sitter hjemme alene. Men vi har laget noen kjøreregler, det tror jeg er veldig viktig. At man prater igjennom hva man forventer av hverandre under leiren. Vi er veldig opptatt av å være den del av gjengen, og ikke bare være med hverandre, sier Kalla

Nå satser nå for fullt mot VM i Lathi i 2017. Og OL i Pyeongchang året etter. Og kanskje kan det bli flere enn Charlotte Kalla som samler medaljer i husstanden.

For Svanebo er langt ifra den første som slår igjennom sent i langrennssporet. Hilde Gjermundshaug Pedersen gjorde comeback som langrennsløpet i en alder av 32 i 1997. Hun tok flere OL— og VM-medaljer og i 2006 vant hun sin første verdenscupseier, 41 år gammel.

Om han klarer å kopiere Hilde GPs comback gjenstår å se. Men uansett ser han humoren i at hans største framgang i langrenn, kommer etter fyllte 30. — Man bruker vel å kalle en sånn type for en «late bloomer», ler han.