Triatlontalentet fra Åsane utklasset de andre norske triatlon-utøverne under NM i langdistanse. Og ikke nok med det, han kom først i mål av samtlige deltakere under Ironman-løpet i Haugesund søndag. Det er en konkurranse med 1,9 kilometer svømming, 90 kilometer sykling og 21,1 kilometer løping.

— Det var veldig kjekt, det var litt over forventning å vinne hele Ironman. Jeg hadde siktet meg inn på NM-seieren. Det var veldig mange gode proffutøvere som stilte, så det å vinne var litt overraskende, sier NM-vinneren.

- Var det utklassing?

— Det var vel kanskje det.

Neste nordmann på listen var Lars Petter Stormo, hele 16 minutter bak Iden.

— Som forventet

Han blir ranket som Norges nest beste triatlon-utøver – bak Kristian Blummenfelt. De satser mot OL, der det konkurreres over en kortere distanse enn i Ironman. I Haugesund viste Iden langdistansegjengen hvem som er best.

— På en måte blir det litt feil for begge parter at vi sammenligner langdistanse og kortdistanse, men akkurat her kan vi gjøre det. Nå kjørte de den samme distansen i et løp hvor langdistanseløperne skal ha forutsetninger for å gjøre det bra, og hvor våre løpere også kan gjøre det bra, sier Arild Tveiten, trener til Iden og sportssjef i triatlonforbundet.

Han er ikke overrasket over resultatene.

— Det er kanskje litt arrogant å si, men det ble akkurat som forventet. Vi er ikke overrasket, men jeg tror mange andre ble det. Veldig få vet hva våre landslagsutøvere står for. De aldri før blitt målt opp mot hverandre i lengre distanser, forteller han.

Ble historisk

Nå kan Iden kalle seg Norges nye jernmann, og Norges beste triatlon-utøver i langdistanse. Men det kostet han mye krefter.

— Når man kjører Ironman så blir man helt totalt utkjørt, det er å være sliten på en annen måte. I kortdistanse blir man mer stiv, noe som hindrer farten under løpedelen, sier gullvinneren.

Aldri før har en nordmann stått øverst på Ironman-pallen i Haugesund. Gustav Iden ble med andre ord historisk, norgesmester og Norges nye jernmann på samme dag. Det høres ut som noe man blir stolt av, men Iden setter en annen prestasjon høyere.

— Fjerdeplassen jeg tok for en drøy måned siden i verdenscupen, er en større prestasjon. Men oppmerksomheten er mye større rundt Ironman. Jeg vil si at prestasjonen rundt fjerdeplassen er bedre, men Ironman blir større på en annen måte, sier han.

- Hva tenker du om at du er første nordmann til å vinne Ironman i Haugesund?

— Det var gøy det. Veldig greit at det ble meg.

Skal til Tokyo

Iden er en av mange triatlon-utøvere som har vokst frem de siste årene. Av landslagsledelsen blir han ranket som nummer to, bak en annen bergenser – Kristian Blummenfelt.

22 år gamle Blummenfelt har allerede i år fått OL-billett til Rio. For Iden er det Tokyo i 2020 som er målet. Da er han to år eldre enn Blummenfelt, når han deltar i sine første olympiske leker.

— Han har jobbet tålmodig i flere år, og tar steg hele tiden. Nå skal han få trene godt, og utvikle seg. Målet er at han skal bli så god at han kvalifiserer seg til Tokyo, og presterer der, sier treneren.

20-åringen selv ha stor tro på seg selv, og resten av landslagstroppen fremover.

— Jeg mener det er vi som trener best i verden, så vi bør bare bli bedre og bedre, sier Iden.