På sterke hender blir 21-åringen løftet opp av trener Andreas Juelsen, etter at rytteren sikret seg gull under NM tidligere i august.

Ungjenta som var redd for hest da hun var liten, som aldri har kunnet gå og som har to forvridde ben, skal tirsdag konkurrere under World Equestrian Games i Normandie i Frankrike.

Akkurat som OL, går dette mesterskapet bare hvert fjerde år. Få vet hvor stort arrangementet er.

VM kommer til å bli sett av en halv milliard mennesker, til arenaene kommer en halv million tilskuere.

I denne heksegryten, der nesten 1000 ryttere skal konkurrere i to uker, har jusstudenten funnet sin plass. Og i motsetning til de fleste, som sitter skrevs over hesten, må hun ha begge bena til samme side, i en spesiallaget sal.

Hun har ingen kraft i bena, og bruker forsiktig to pisker som hjelpemidler. Utøveren fra Østmarka Rytterklubb leier hesten fra sin elektriske rullestol.

Forvridde ben

— Jeg er født med muskelsykdommen AMC, som er en forkortelse for noe veldig langt, forklarer Reitan. Hun velger denne versjonen:

— Jeg har flere bøyde ledd som er i feilstilling, samt muskeltap. Greia er at beina egentlig ikke er den største utfordringen, men at jeg har en rygg som er ti grader skeiv. Og det er ganske mye, legger hun til.

Ryggraden er S-formet og vridd. Til tider gir det mye smerter, men Reitan har lært av moren sin å se muligheter, ikke begrensninger.Allerede som toåring ble hun dratt med på terapiridning. Livredd hest, roet hun seg først ned da en voksen satt bak henne på hesteryggen. Ridelærer Marie Thorson Kolstad la noen år senere merke til at hun var noe utenom det vanlige.

— Hun så at jeg hadde potensial, ler Reitan, som ble anbefalt å satse som idrettsutøver.

— Det passet veldig bra, fordi jeg ønsket større utfordringer. Jeg vil lære mer, og syntes det var gøy, men følte også at konkurranser var skummelt.

Perfeksjonisten

Ungjenta ville helst ikke starte i en konkurranse før hun var skikkelig god, og forklarer det slik:

— Jeg er perfeksjonist.

Birgitte Reitan og Sno skal i aksjon på trav- og galoppbanen La Prairie i utkanten av Caen. Foto: SIV S. BRØDSJØMOEN

Men så ble hun likevel meldt på et stevne av trener og moren, som mente hun trengte erfaring. Det ble starten på en ny vei.Hesten Sno, eller Snorkfrøken og Snorki, som Reitan veksler på å kalle henne, er blitt en perfekt partner. Og til forskjell fra alle hestene i VM, er hun en fjording – en urnorsk hesterase.

Den firbente holder til i en stall på Nannestad, humøret er jevnt, den er til å stole på. Bare én gang, i 2013, ble den skremt og gjorde noen ukontrollerte bevegelser. Det førte til at dressurrytteren falt ned og brakk benet.

— Jeg ble satt tilbake av det, forklarer hun.

I mai i år var Reitan tilbake i konkurranse igjen, og siden da har hun ikke tapt.

Gulljente

Trener Andreas Juelsen ser opp til eleven, Birgitte Reitan, som her har sikret gull i nordisk mesterskap. Nå deltar hun i VM. Foto: ROGER SVALSRØD

Gull i NM og nordisk mesterskap, inn på landslaget, NM-gull og nå VM-deltager. Paralympics i Rio blir det neste målet. VMs letteste deltager konkurrerer i klassen grad 1A, som er for dem med mest funksjonshemning.Flere av de funksjonshemmede fra Norge har vært med i mange år. Veteranen og flere ganger Paralympics-deltager Jens Lasse Dokkan på hesten Heiberg, måtte finne seg i å bli slått i NM.

Begge deltar i VM.

Konkurransen består av tre runder. Alle får være med på to, bare de beste den tredje, og da får VM-ekvipasjen opptre til selvvalgt musikk. Reitans mål er å komme til finalen.

Klanens helt

Når den unge rytteren ikke er opptatt med studier og trening, er hun Vålerenga-supporter. Hun er med på alle bussturene til bortekamper, og løftes inn i bussen av vennene i Klanen.

— Jeg gjør alt jeg vil, og når jeg får vondt, og det kan skje hvis jeg sitter for mye stille, legger jeg meg bare ned.

De to trenerne Andreas Juelsen og Tonje Møllerud mener Birgit Reitan har en stor fremtid i dressurridning.

— Det er min erfaring at det aller meste er mulig, sier Reitan.

Fakta, VM i hestesport:

Arrangeres i Normandie.

Er bare hvert fjerde år, første gang i 1990. 967 tobente og 1113 firbente fra 74 nasjoner stiller til start. Det er rekord.

Øvelsene foregår i 13 dager.

Åtte grener: Dressur, paradressur, distanse, feltritt, sprang, voltige, kjøring og reining (cowboykjøring), NRK har kjøpt rettighetene og sender 90 timer direkte

Fakta, Norske deltagere:

Dressur: Trude Hestengen, Lillann Jebsen, Camilla Kalseth, Ellen Birgitte Farbrot

Paradressur: Lasse Dokkan, Birgitte Reitan, Cecilie Ore, Ann Cathrin Lübbe

Sprang : Geir Gulliksen, Dag Ove Kingsrød, Ole Kristoffer MelandDistanse: Olaug Espeli Carstensen, Jan Gutubakken, Kine Eiesland Holen, Mariann Seglem, Ellen Suhr-Ydstebø