VM i ulike hestegrener går bare hvert fjerde år, akkurat som et OL. Denne gangen er Normandie i Frankrike stedet for 1000 deltagere, en halv million publikummere og på verdensbasis en halv milliard TV-seere.

For mange høres det vilt ut, men hestesporten er populær, og her hjemme gjør NRK sitt for å løfte ryttersporten ut i det ganske land.

— Vi skal ha 90 timer direkte på NRK 1. Det er vårt spesielle ansvar å speile mangfoldet, og i år er det blant annet ryttersporten vi setter fokus på, sier sportssjef Rune Hauge i NRK.

Programleder Ida Nysæter Rasch, som blir å finne i et nyrigget studio ved Akershus Festning, foran stallen med politihestene, har forberedt seg godt. Hun har i sommer feriert med Den store ridehåndboka i bagasjen.

Rasch skal ta imot kjendiser og eksperter, som alle har et forhold til hest, og som skal gjøre sporten forståelig for TV-publikum. De første øvelsene starter mandag.

Et nytt trekk

Inspirert av sjakk-VM, der NRK med suksess satset på en sport som mange nordmenn ikke visste så mye om, tar allmennkringkasteren denne gangen fatt på ryttersporten. Og den som trodde at det kun betyr sprangridning og dressur, tar helt feil.

I VM er det åtte ulike grener. Rasch kan fortelle at det er åtte grener.

— Reining, sier Rasch, og får det til å høres ut som om hun skal betale noe, men det er en øvelse som minner lit om western style, med cowboyer i aksjon.

— Voltige er en blanding mellom turn og hesteridning, og utøverne imponerer. Distanseridning er som femmila i Kollen, men bare på hesteryggen. Deltagerne skal tilbakelegge 16 mil.

SKAL DELTA: Geir Gulliksen, her fra Oslo Horse Show for noen år siden. Foto: Arkivfoto: Jarle Mordal

Tar man med driving, som er kjøring med vogner, feltritt i terrenget og paradressur for funksjonshemmede, er hele spennet med.

Dagens hest

Mens Vibeke Undhjem er reporter i VM, kommer mange hestefolk innom studio in hovedstaden.

Emil Flam, en 24-år gammel sprangrytter fra Grimstad, skal i studio holde kontakt med alle de hesteinteresserte.

— Vi skal ha dialog med publikum og inviterer til å sende inn bilder av Dagens hest, opplyser Rasch.

Siril Helljesen deltok i dressur under OL i London. Nå skal hun kommentere fra studio. Den hesten hun hadde suksess med i mange år, er solgt.

Norge har med 16 VM-deltagere, men ingen åpenbare gullkandidater. Trolig er det de funksjonshemmede som ligger nærmest medaljer.

I alle grener er eksperter hentet inn.

Skyting neste

NRK tar seg av idretter som vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet. Tidligere har cricket fått sin flate, mens VM i skyting i Grenada får «NRK-deltagelse» til høsten.

— Vi gjør ikke dette fordi det nødvendigvis blir en fantastisk seersuksess, men fordi de som er glad i hest fortjener det, sier Rune Haug.

— Det er kult at vi har mulighet til å gi hestesporten oppmerksomhet, sier Rasch.

Hun vet at 1200 mediefolk er akkreditert i selve VM.