Malcolm Butler feller noen gledestårer etter at han stoppet Seattle Seahawks på mållinjen i sluttsekundene av Super Bowl. Foto: USA Today Sports/Reuters

— Det var helt utrolig. Jeg så det han gjorde og kunne ikke tro det, sier Tom Brady, New England Patriots-quarterback og en av de største legendene gjennom tidene.

Situasjonen han prater om er den avgjørende inngripenen til den ukjente forsvarsspilleren Malcolm Butler i sluttsekundene av nattens Super Bowl. Da det så ut som Seattle Seahawks skulle snyte Patriots for seieren, avskjærte Butler en pasning på mållinjen og sørget for at troféet ble med tilbake til Boston.

— Jeg følte at jeg kom til å gjøre noe stort. Jeg føler meg velsignet. Jeg greier ikke å si mer nå, sa Butler da han ble intervjuet umiddelbart etter kampslutt.

Jobbet deltid på restaurant

Og det er kanskje ikke så rart at han slet med å finne ordene, for veien til Super Bowl har vært lang for 24-åringen.

Han spilte fotball i kun to av de fire årene på high school, før han dro videre til den lille skolen Hinds Community College i 2009, der fotballtradisjonene er nærmest ikke-eksisterende. I sitt første år ble han utvist fra skolen og laget etter å ha bli tatt med ulovlige legemidler. Butler sto på bar bakke og jobbet deltid på kyllingrestauranten Popeyes i 2010 og 2011. Det var starten på Butlers nye liv. For første gang savnet han idretten.

— Det fikk meg til å innse hvor mye jeg ønsket og trengte fotballen. Du vet ikke hvor bra du har det før det er borte, sier Butler ifølge Providence Journal.

Skilte seg ut

I 2011 ble Butler invitert tilbake til Hinds Community College og imponerte på banen. Prestasjonene ble lagt merke til av West Alabama, som spiller på det nest øverste nivået i college-ligaen. Der etablerte han seg som den beste cornerbacken i sin avdeling, men likevel var han langt unna stjernestatus.

Malcolm Butler ble omringet av lagkameratene på sidelinjen etter pasningsavskjæringen. Foto: USA Today Sports/Reuters

I draften, der NFL-lagene velger de beste spillerne fra college, var han ikke blant de 256 spillerne som fikk navnet sitt lest. I midten av mai fikk han likevel kontrakt med New England Patriots, der han umiddelbart ble lagt merke til av veteranene på laget.— Han var helt spesiell i sesongoppkjøringen og gjorde akkurat det samme som i Super Bowl.Han skilte seg ut fra resten og hadde «it»-faktoren. Før kampen spurte jeg ham om hvor han var for ett år siden. Han måtte smile for da gikk han på en liten skole og nå skulle han spille den største kampen i både sitt og mitt liv, sier Rob Ninkovich til ESPN.

Hyllet

Selv om Tom Brady ble kåret til kampens mest verdifulle spiller, er det Butler som får mesteparten av hyllesten. Den populære talkshow-verten Jimmy Fallon sa på sitt program i natt at Butler aldri vil trenge å betale for egne drinker på utesteder i Boston igjen.

Det var imidlertid ikke bare i Boston det ble god stemning i natt. Også i West Alabama har de feiret sin tidligere elev.

— Det er helt sprøtt her. Jeg gikk ut for å rydde opp etter at vi hadde grillet og fra skoleområdet hørte jeg folk rope «UWA» og «Malcolm». Dette er fantastisk for samfunnet her, sier Butlers tidligere trener Brett Gilliland til USA Today.

Og hvordan skal Patriots-spilleren selv feire triumfen?

Han og lagkameraten Julian Edelman skal til Disneyland for å bli hyllet nok en gang.