Først i går gikk det opp for folk flest hvor alvorlig skaden til Mats Zuccarello har vært etter at han ble truffet av en puck for en drøy måned siden.

27-åringen fra Oslo fikk en puck i hodet i Stanley Cup-kampen mot Pittsburgh Penguins 24. april. Skuddet fra lagkompis og New York Rangers-kaptein Ryan McDonagh, påførte Zucca større skader enn man kunne få inntrykk av da nordmannen skøytet til benken etter uhellet.

God erfaring med hodeskader

Han pådro seg et lite kraniebrudd, fikk blod i hjernen, mistet følelsen i armen og kunne ikke snakke på flere dager.

Mats Zuccarello jubler sammen med lagkamerat Derick Brassard fem dager før han fikk pucken i hodet. Foto: NTB Scanpix

— Jeg så intervjuet med Zuccarello på TV i går, og slik jeg ser det må det ha kommet seg bra med taleevnen ettersom han ikke klarte å snakke etter dette skjedde. Og jeg både tror og håper han blir helt bra igjen. Det er det de rundt ham sier, og når de sier det er det fordi de har god erfaring med det, sier tidligere lege for fotballandslaget, nå seniorforsker ved Senter for idrettsskadeforskning, Thor Einar Andersen, til Aftenposten.Han beskriver skaden New York Rangers-spilleren pådro seg som veldig alvorlig. Den beskrivelsen får to streker under seg når man leser hva Zucca selv sa i møte med media.

Brudd på hjerneskallen, blødning på innsiden

— Da jeg kom til garderoben kunne jeg ikke prate. Så jeg skjønte ikke hva som skjedde. Da jeg kom til sykehuset var jeg redd, forklarte den norske NHL-spilleren da han møtte media i New York i går.

Thor Einar Andersen, fra tiden som lege for herrelandslaget i fotball. Foto: NTB Scanpix

— Det var et lite brudd i hodet der jeg fikk blod på hjernen. Jeg mistet evnen til å snakke, mistet følelsen i armen og greier. Jeg lå på sykehus i tre dager. Jeg fikk ikke noen ord ut eller noen ting på fire-fem dager. Så kom det mer og mer tilbake igjen. Jeg blir stadig mye bedre, selv om det ikke er 100 prosent ennå. Det var skremmende, men legene gjorde en veldig god jobb og det blir bedre og bedre, sier Zuccarello.

Ingen varige mén

Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen, som understreker at han kun kjenner saken fra media og uttaler seg mer generelt, sier Zucca neppe får varige mén etter hodesmellen.

Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen. Foto: NTB Scanpix

— Hvis han venter lenge nok med å komme tilbake, så er det mindre fare for at han skal få noen plager med dette. Det er stor forskjell på den skaden han har pådratt seg og de mer vanlige hodeskadene i ishockey, nemlig hjernerystelser. De kan ofte komme tilbake og man kan få hodepine og kvalme. Men hvis Zucca nå har tatt det gradvis, og klarer å gjøre mer og mer uten smerter, så er det ikke kjempestor fare for at det skal komme tilbake. Selv om det alltid vil være en viss risiko ved hodeskader. Han fikk et forferdelig trykk mot hodet, og det er lite sannsynlig at det skal skje igjen. Det er svært sjelden man får pucken i hodet på den måten, sier Engebretsen.

Blodprøver og CT-scanning

Thor Einar Andersen kjenner også skaden kun gjennom uttalelsene som er kommet i media det siste døgnet. Han mener det medisinske apparatet i klubben virker å være godt skodd for å håndtere denne type skader.

— De har håndtert dette veldig bra. De har helt sikkert lang erfaring med håndtering av hodeskader. De har lagt en plan med Zuccarellos helse i fokus. Og den planen følger man. Den baserer seg mye på symptomer, men ettersom han hadde brudd på hjerneskallen, og en blødning på innsiden, så er det veldig alvorlig. Da følges han nok opp med blodprøver og CT-scanning av området. Og så klart det kliniske bildet. Men det så ganske bra ut, sier Andersen.

- Hvordan blir oppfølgingen for Zuccarello nå tror du?

— Jeg tipper han følges opp daglig og tett, og innimellom til vurdering hos nevrolog, til de mener han kan håndtere dette på egenhånd. Utenfor sesong trener ishockeyspillere mye alene, men jeg tror ikke de slipper han før han er i stand til å takle dette alene. Det fysiske virker å være bra. Han har jo trent fysisk og til og med vært på is etter dette skjedde.

— Det ser lovende ut med tanke på helsetilstand og etter hvert videre ishockeyspill, sier Thor Einar Andersen.

Langt fremme på forskning og håndtering

Han forteller at ishockeyen ligger langt fremme når det gjellder håndtering og forskning på hodeskader. Og Andersen er klar på at klubben ikke setter ham i spill igjen hvis han ikke er helt frisk.

— Men det er ingen fordel for ham å få gjentatte hodetraumer med korte mellomrom. Det gjelder også lettere hodetraumer som lettere hjernerystelser og slag. Men det er blitt gjort masse i ishockeyen, og sporten er også veldig sentral når det lages retningslinjer for behandling av hodeskader innen idretten. Blant annet er Canada langt fremme på dette området. Jeg synes ishockeyen er flink på dette området, sier Andersen.

Sammenligner med Chelsea-keeper

Han sammenligner selve bruddskaden til Zuccarello med Chelseas keeper Petr Cech. Han pådro seg også kraniebrudd etter et sammenstøt med en spiller høsten 2006. Han er fortsatt aktiv, og spiller med en slags hjelm på hodet.

— Det er en nærliggende sammenligning. Men han hadde ingen blødning på innsiden av kraniet. Men hans eksempel viser at det går an å fortsette karrieren etter en sånn type skade, skier Andersen, og peker på at Rangers-spilleren allerede har trent fysisk en stund, og har vært på isen.

— Etter en ferie, er han nok klar når de starter sesongoppkjøringen igjen.

Mats Zuccarello er ikke alene om å ha hodeskade blant sine likemenn på isen. Marius Holtet, mangeårig landslagsspiller for Norge, har ikke spilt en eneste kamp siden 7. januar i fjor. Hjernerystelser får skylden. Hvor mange han har fått vet ingen.