Javier Garcia / Back Page ImagesBarclays Premier LeagueReading v Arsenal12th November, 2007Arsenal manager Arsene Wenger issues instructions to L-R Emmanuel Eboue, Emmanuel Adebayor and Cesc Fabregas--------------------Jed Leicester +44 7967091226Javier Garcia +44 7887794393info@backpageimages.comhttp://backpageimages.com/ Foto: Javier Garcia / Back Page Images

Det er TV-kanalen Sky Sports som har forhørt seg innad i engelsk fotball. Ifølge undersøkelsen mener 53 prosent av de spurte i klubbene at det er utlendingenes nærvær som ødelegger for landslaget. I den samme undersøkelsen mener 47 prosent at det snarest må bli et tak på antall utlendinger i klubbene.

Det siste var eksperter på EUs arbeidslover snare til å avfeie som en mulighet: Premier League kan nok stoppe antall utlendinger fra utenfor Europa, innenfor er det fri flyt av arbeidskraft.

Faktaen på denne siden viser hvor mange engelskmenn som hver klubb i Premier League har i stallen, og hvor mange som startet i siste seriekamp. Det finnes selvsagt noen skadede spillere som kunne vært med i startoppstillingen, men det gir likevel et godt bilde på hva den utskjelte Steve McClaren hadde å forholde seg til når det gjelder landsmenn med fast plass på klubblaget.

Lettvint

— For lettvint forklaring, mener den profilerte synseren Andy Gray i Sky Sports. Han er uenig i at det handler så mye om antall engelskmenn i Premier League:

— Steven Gerrard sa i forrige uke at det er færre engelske spillere nå, men var det slik i 1994 da vi ikke kom til VM? Og i 1984? Og i 1972? Det var mange engelskmenn rundt omkring da, og de klarte likevel ikke å kvalifisere seg, sier Gray.

David Beckham sier følgende til BBC:

— Det er mange unnskyldninger som folk kan komme på, men det blir feil å gi utenlandske spillere skylden. De har tvert imot tatt med seg noe spesielt hit, sier Becks.

Det handler ikke bare om spillere, men managere også. Da Premier League startet i 1992/93 var det bare én manager som ikke kom fra Storbritannia: Wimbledons Joe Kinnear. I dag er bare syv av 20 managere engelskmenn.

Howard Wilkinson, tidligere manager i bl.a. Leeds, er leder av League Managers Association og kommer med et godt poeng i et intervju med BBC:

— Vi må huske på at det er 92 (profesjonelle) klubber i dette landet, og hvor de ligger hører stort sett sammen med hvor mye penger de har å bruke. Det er noen managere som har det lille ekstra, som Andy Boothroyd i Watford, som kan få klubben til klå lag i høyere vektklasser og klatre i ligasystemet.

Vil ha Mourinho

Det engelske landslaget ramlet ett hakk ned på VM-rankingen foran 2010, og må finne seg i at kvaliken kan bli enda tøffere. Hvem som skal lede England videre er foreløpig helt i det blå. Veldig mange eksperter peker på José Mourinho som den beste kandidaten. Portugiseren har tidligere sagt at et landslag ikke er noe for ham, han er best når han har den daglige kontakten med spillerne sine.

Brian Barwick er sjef i det engelske fotballforbundet FA. Han kritiseres nord og ned fra alle hold, men det er han som skal lede jobben med å finne den rette. Han får følgende råd fra den tidligere Liverpool-helten Jamie Redknapp som er ekspert hos SkySports:

— Vi må få frykten (fear factor) inn i Englands garderobe igjen.