Tre dager før Sepp Blatter går på talerstolen i Zürich for å kunngjøre hvem som får arrangere VM-sluttspillet i 2018, hersker det nemlig en følelse av at England har gått fra å være klare favoritter til å få mesterskapet, til plutselig å havne bak både Russland, så vel som det spansk/portugisiske spleiselaget.

Sjelden har det knyttet seg så stor spenning rundt tildelingen av et fotball-VM som det gjør til mesterskapet i 2018, og spekulasjonene om hvem som ligger best an går både høylydt og heftig for seg i Sveits.

Det er imidlertid slettes ikke sikkert at det beste budet vil vinne kampen. I kveld sendes nemlig BBC-programmet Panorama på BBC 1, og der ligger noe av forklaringen til hvorfor England skjelver. Panorama er undersøkende journalistikk på sitt ypperste, men akkurat nå kunne innholdet, og ikke minst timingen av programmet, passet den engelske delegasjonen stort dårligere enn hva tilfellet er.

“FIFA´s Dirty Secrets”, eller FIFAs skitne hemmeligheter er tittelen på kveldens program der reporter Andrew Jennings og hans team har nye bevis for at FIFAs mektige herrer har mottatt bestikkelser. Dette kommer på toppen av avisen “The Times” sine avsløringer som førte til at FIFA suspenderte flere medlemmer som hadde tilbudt stemmer mot betaling og andre godtgjørelser.

Som journalist synes jeg avsløringene er strålende nyheter. God og avslørende journalistikk må aldri vike for å tilfredstille maktelitens velvillighet. Det er faktisk en av de fremste grunnene til at vi har en fri presse.

Problemet er at FIFA neppe vil se det på samme måten, og Englands komité frykter at programmet i realiteten kan bli deres bane.

Men om FIFA skulle bestemme seg for å gi mesterskapet til Spania og Portugal, som nå seiler opp som knappe favoritter, kan de fort få et solid forklaringsproblem.

For om Spania og Portugal blir tildelt VM-sluttspillet i 2018, og samtidig ser seg nødt til å be om en redningspakke fra EU for å redde en allerede skakkjørt euro, vil FIFA i alle fall ikke bidra til å hjelpe euroen på fote. Jeg vil dessuten tro at engelske finansbanker får svært mange grunner til å protestere høylydt mot en slik tildeling.

738 milliarder grunner for å være mer nøyaktig. Det er nemlig beløpet som britiske finansinstitusjoner allerede har pøst inn i spansk og portugisisk økonomi, og langt, langt mer kan bli nødvendig om de to landene etterfølger Hellas og Irland.

I tillegg er det flere andre logiske brister i budet fra Spania og Portugal. Økonomien i de to landene balanserer som nevnt allerede på kanten av stupet, og hvordan kan man da legitimere å pøse inn titalls milliarder på nye stadionanlegg og oppgradering av allerede eksisterende anlegg?

Jo, jeg er klar over at et fotball-VM på lang sikt kan gi et positivt oppsving i økonomien, men det er lenge før fotballturistene og fansen begynner å strømme til mesterskapet og tilføre økonomien frisk og sårt tiltrengt kapital. Syv og et halvt år faktisk.

Kanskje engelske journalister ikke er spesielt objektive, men en av Storbritannias fremste fotballskribenter, Martin Samuel, påpeker også i sin spalte i Daily Mail, at EM i Portugal i 2004 var det dårligst organiserte mesterskapet han har vært på, inkludert Afrika-mesterskapet i Burkina Faso i 1998. Jeg var ikke i Portugal og kan derfor ikke uttale meg om mesterskapet, annet enn det jeg opplevde fra tv-stolen hjemme i Bergen. Minnet som har brent seg inn i netthinnen hos de fleste fra Portugal 2004, var hvordan Hellas sjokkerte fotballverden med å vinne mesterskapet med sin effektive, men akk så drepende kjedelige fotball.

Naturligvis kan vi ikke bebreide arrangørene for Hellas sin destruktive taktikk, men jeg er helt overbevist om at England står langt bedre rustet enn det Spania og Portugal gjør når det gjelder å bli vertsnasjonen i 2018. Jeg er også ganske overbevist om at FIFA er enig, men jeg er ikke overbevist om at det blir utfallet av stemmegivningen.

Belgia og Nederland sitt bud hopper jeg egentlig galant over. De levnes få om noen sjanser til å få arrangert VM i 2018 til tross for det mange kaller en sterk sluttspurt.

(bloggen fortsetter under bildet)

SKAL FINALEN I 2018 SPILLES HER: Wembley er klar for et eventuelt VM-sluttspill. (Foto: Scanpix)Den reelle konkurrenten til England i mine øyne er Russland som aldri har arrangert et mesterskap tidligere. Det kan både være en fordel og en ulempe. Russerne skal stå klare til å bruke over ti milliarder dollar på mesterskapet, og dersom statsminister Putin støtter budet, trenger ingen å være i tvil om at russerne vil makte oppgaven. Koste hva det koste vil. Den største utfordringen for FIFA om mesterskapet blir lagt til Russland vil være den geografiske spredningen på arrangørbyene og oppbyggingen og utviklingen av nye anlegg.

Hva så med England? Hvorfor bør de få mesterskapet? Først og fremst fordi mye av infrastrukturen allerede er på plass. De har en rekke stadionanlegg som ikke trenger voldsomme løft for å være klare, og FIFA bør, selv om jeg tviler på at de faktisk gjør det, ha en sosialpolitisk profil når tildelingen finner sted. Vi er midt inne i en global finanskrise, og det bør ikke FIFA ignorere.

Om Spania og Portugal eller Russland skulle bli tildelt mesterskapet, er jeg redd det må kuttes kraftig i tilbudene til landenes innbyggere dersom man skal få VM-budsjettene i havn. Det vil ikke på langt nær bli like nødvendig i England. Først og fremst fordi infrastrukturen som nevnt allerede er veldig bra i England, og fordi Storbritannias nye regjering allerede har tatt kraftige grep for å bedre økonomien.

Det er nærmer seg 15 år siden Ian Broudie fikk hjelp av komikerne David Baddiel og Frank Skinner til å sette tekst til det som er den beste fotballåten som noensinne er laget. “Three Lions” ble skrevet til fotball-EM som gikk av stabelen i England i 1996. Det ble en så stor hit at den ble relansert til VM-sluttspillene både i 1998, 2002 og 2006. I halvannet desennium har britene gått og gjallet på strofen: “It´s coming home. It´s coming home. It´s coming. Football´s coming home“.

Torsdag får vi vite om fotballen faktisk kommer hjem.

Jeg har imidlertid en klar følelse av at 2018-VM ender opp i Russland eller i Spania og Portugal.

Forresten, glemte jeg å nevne at vertsnasjonen for 2022-VM også blir offentliggjort på torsdag? I så fall ha meg unnskyldt, men det virker som om samtlige aviser og medier i Europa også har glemt det.