Oslo 20110827.Eliteseriekamp Vålerenga - Haugesund på Ullevål stadion lørdag. Vålerengaspiller Freddy dos Santos mot Haugesundspiller Alexander T Søderlund. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Foto: Scanpix

ULLEVAAL: Mye har vært skrevet om Vålerengas formsvikt denne sesongen, etter mange forsmedelige poengtap og en skuffende plassering på nedre halvdel av tabellen. Men nå ser det ut som problemene begynner å løse seg. Hovedstadslaget har ikke tapt på fire kamper og har klatret til åttendeplass på tabellen, like foran Rosenborg.

Mot Haugesund viste de at det gode spillet i 2-0-seieren over Sarpsborg forrige helg ikke bare var et blaff. Tvert i mot kjørte de til tider over gjestene fra Haugesund.

— Målsettingen har hele tiden vært å bli blant topp 4. Det er innenfor rekkevidde, men først og fremst skal vi spille bedre og bedre, sa Andresen etter kampen. Han var fornøyd med tre poeng og en 25 minutters periode i 2. omgang.

— Da var vi gode. I andre perioder av kampen var vi for upresise. Men alt i alt var det mer trøkk denne gang. Det lignet kanskje litt på noe av det vi presterte i fjor. Og det er jo på den måten vi ønsker å fremstå, oppsummerte VIF-treneren.

Styrte spillet

Haugesund var bare noen få ganger innom Vålerengas sekstenmeter i løpet av den første omgangen. Nikola Djurdjic kunne riktignok skapt en stor sjanse da han ladet den beryktede skuddfoten sin fra 20 meter etter et kvarters spill, men skuddet gikk minst femten meter over mål.

I stedet var det Harmeet Singh som fikk æren av å score kampens første. Han dro seg fri og fra omtrent 20 meters hold sendte han ballen av gårde i en vakker bue – som endte i lengste hjørne til 1-0-ledelse. Dette var midtbanespillerens andre mål for sesongen, og hans åttende totalt for Vålerenga.

Men gleden ble ikke langvarig for hjemmelaget. I omgangens siste spilleminutt avsluttet Alexander Søderlund en flott kontring av Haugesund med å putte ballen i åpent mål, etter pasning fra Djurdjic. Dermed sto lagene likt til pause.

Målene så ut til å gi tenning til begge lag, for like etter hvilen fremsto både Vålerenga og Haugesund langt mer aggressive. Men det var Vålerenga som utnyttet dette best.

Fegor Ogude har kanskje vikariert som midtstopper den siste tiden, men at han fortsatt bestitter gode kvaliteter i angrep fikk han vist fem minutter ut i omgangen. Da ble han spilt fri av Veigar Pall Gunnarsson, tråklet seg forbi hele Haugesund-forsvaret og avsluttet med å sette ballen iskaldt i mål. Bare få minutter etterpå var Singh nok en gang på vei gjennom alene, men han klarte ikke lure Kristiansen i mål for Haugesund. Det gjorde derimot Morten Berre. Etter 57 minutter fant Håvard Nielsen frem til Berre på bakerste stolpe. Veteranen stanget enkelt inn en 3-1-ledelse til Vålerenga.

Men det sluttet ikke her. To minutter før ordinær tid skapte Haugesund på nytt spenning i kampen. Som før det første målet vartet gjestene opp flott overgangsspill, og denne gangen var det Thomas Sørum som avsluttet det hele. Hans tiende mål for sesongen sørget for redusering til 3-2.

Men Vålerenga og Martin Andresen kunne til slutt puste lettet ut og motta stående applaus fra Klanen, for det ble ikke flere mål i kampen.

Tapet var for øvrig formlaget Haugesunds første på de fem siste kampene.

- Vi hadde muligheten til å klå Vålerenga i dag, men benyttet ikke muligheten. 2. omgangen var ikke bra, for mange av spillerne var rett og slett ikke gode nok, sa trener Jostein Grindhaug.

Berre håper på ny kontrakt

Morten Berres mål var hans første i eliteserien i år - i en sesong der skader har plassert ham på sidelinjen i tre måneder. Angrepsspilleren ser nå for seg en ny ettårskontrakt i Vålerenga om klubben ønsker ham videre.

— Vi er i dialog, så får vi se. Det er stadig like moro. Og jeg føler meg i hvert fall frisk nå etter problemene som var vanskelig å finne ut av. Det satt i magen og lysken, sier Berre.

Lørdagens scoring var Berres fulltreffer nummer 80 i eliteserien.