Da bergenseren Sturla Lie gikk over målstreken etter sin sisteetappe under NM-stafetten i Tromsø, var han neppe klar over at han hadde skrevet historie.

Femten løpere hadde allerede gått i mål før ham. Så selv om TIF Viking-løperen hadde all grunn til å være strålende fornøyd med innsatsen, var sluttplasseringen i det sjiktet som var forventet.

Men etter målgang kom beskjeden som skulle forandre alt. Femten lag hadde fått tre minutters tidsstraff, fordi de hadde skøytet på klassisk-etappen.

Historiske

Plutselig klatret det bergenske langrennslaget oppover på listene, og endte til slutt på en niendeplass.

— Det var over all forventning. Vi hadde et håp om å være blant de tyve beste, så dette var utrolig gøy, sier trener Ørjan Olsen.

Aldri har et bergensk lag prestert bedre i en NM-stafett.

— Vi har hatt bedre resultater fra Hordaland, men aldri Bergen, sier Roger Gjelsvik, daglig leder i TIF Viking.

Han var stolt da han fikk høre om det historiske resultatet. Alle lagets tre utøvere – Einar Flaktveit Moxnes, Eirik Finne og Sturla Lie – er flasket opp i klubben, og bergensere gode som noen.

— De er en fin gjeng, som aldri har tenkt andre tanker enn å bli gode på ski. De har satset lenge for å få en topplassering, sier Gjelsvik.

— Kan bli god i Bergen

Ingen av dem er nå bosatt i Bergen. Til det er vinteren for kort i regnbyen.

Gjelsvik mener likevel at søndagens sjokkresultat er et bevis på at også bergensere kan bli gode på ski.

— Langrennssporten har endret seg mye de siste årene. Rulleskiene er blitt bedre for trening på stake- og skøyteteknikk, og en kan gjøre mye grunntrening selv uten mye snø, sier han, og legger til:

— Det finnes ingen grunner til at vi ikke kan bli god på ski i Bergen også.

Olsen mener langrennssporten i Bergen er i fremgang, og trekker særlig frem satsingen i Fana IL. Han tror også at det er mulig for bergensere å bli best i Norge, men på noen betingelser.

— De må bort fra Bergen når de begynner å nærme seg slutten av junioralderen, mener han.