Fredag slipper Oscar Pistorius ut av høyrisikofengselet Kgosi Mampuru II i Pretoria. Der har han vært i ti måneder for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp.

Resten av den fem år lange straffen ble det i juni bestemt at Pistorius får sone i husarrest på grunn av god oppførsel.

Beslutningen om å overføre Pistorius til hjemmesoning har vakt reaksjoner fra mange hold.

  • OPPDATERING: Onsdag kveld ble det besluttet at Oscar Pistorius likevel ikke blir overført til husarrest fredag

Tøffe forhold

I november skal Høyesterett vurdere om dommen for uaktsomt drap skal gjøres om til overlagt drap. I så fall er strafferammen på minimum 15 år.

Da må han tilbake i fengsel — soning i husarrest er bare en mulighet for de med dommer på fem år eller kortere.

I FENGSEL: Oscar Pistorius har vært ti måneder i Sør-Afrikas tøffeste fengsel. En medfange hevder imidlertid at Pistorius har sluppet billig unna. Foto: Herman Verwey, AP Photo

I de ti månedene han har vært i fengsel har han levd i omtrent totalt isolat av frykt for at medfangene skal skade ham.Tidligere rapporter fra forholdene i fengselet har gått på at Pistorius har spist bare sardiner og bønner på boks for å unngå bli forgiftet. Fangene i fengselet i Pretoria er tidligere beskrevet som de farligste i Sør-Afrika. Innenfor portene foregår det ifølge The Mirror både gjengoppgjør og voldtekter og fengselsvaktene er ikke kjent for å bruke silkehansker.

— Han var en VIP-fange

Men «Blade Runner» skal imidlertid ha fått riktig så god behandling, ifølge en av de andre fangene i fengselet.

— Pistorius, han var en VIP-fange. Alt var tilgjengelig for ham. Han kan gjøre hva han vil, sier Boswell Mhlongo ifølge NBCnews.com.

— Hvordan kan man få sitt eget treningsrom, et treningsrom alene? Mens våre celler ikke engang har gardiner, fikk Pistorius spesialbehandling. På grunn av at han har penger. Jeg mener, det er Oscar Pistorius, sier Mhlongo.

Fengselsmyndighetene har ikke ønsket å svare på beskyldningene om forskjellsbehandling. NBC skriver at Pistorius' familie benekter at 400-løperen har fått noen spesialbehandling.