Den tidligere Italia-treneren Arrigo Sacchi kom mandag kveld med en lite heldig uttalelse om sammensetningen av nasjonens yngre fotballag.

– Italia har ingen verdighet eller stolthet, for vi har for mange utlendinger som spiller i U20-ligaene. I ungdomssektoren er det for mange svarte, sa 68-åringen angivelig da han talte under en prisutdeling i Toscana.

Sacchi er en kjent og respektert fotballtrener i Italia. Aller best kjent er han som innovatøren som ledet Milan til strake europacuptitler i 1989 og 1990. Selv hevder han at han ikke er rasist fordi han bygget sitt Milan-lag rundt spillere som Frank Rijkaard og Ruud Gullit, nederlendere av surinamsk opprinnelse. Sacchi insisterte likevel på at «altfor mange fargede spillere» figurerer for italienske lag i den velkjente Viareggio-turneringen for ungdomslag.

«Fremmede»

– Jeg er absolutt ikke rasist, noe min trenerhistorie med Rijkaard viser. Men se på Viareggio-turneringen. Jeg vil si at der er for mange fargede spillere, for mange fremmede, blant de italienske U20-lagene, fortsatte Sacchi.

Da han senere ble bedt om å klargjøre sine bemerkninger, hevdet han brått at han var blitt feiltolket.

– Jeg er blitt feiltolket, tror du virkelig jeg er rasist? Alt jeg sa var at jeg så en kamp med et lag som stilte med fire fargede spillere, sa han.

– Historien min taler for seg selv. Jeg har alltid trent lag med gode spillere av alle farger, og jeg har hentet inn mange, både til Milan og (Real) Madrid. Jeg ville bare understreke at vi mister vår nasjonale stolthet og identitet, hevdet Sacchi.

Reaksjoner

Uttalelsene skapte i alle tilfeller furore langt inn i de politiske korridorer i Italia. Tirsdag kveld kastet innenriksminister Matteo Renzi seg også inn i debatten.

– Italia slik det var for 30 år siden er ikke dagens Italia, sa han og kalte Sacchis ordvalg «en grov feil».

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg i sosiale medier, og flere påpekte at de som føler seg tvunget til å innlede med «jeg er ingen rasist» sjelden viser seg å snakke sant.

– Det er for mange rasister i italiensk fotball, tvitret Englands tidligere landslagsspiss Gary Lineker.

– Det er for mange dumme mennesker i maktposisjoner i italiensk fotball. Jeg skammer meg over å være italiensk når jeg hører Sacchis kommentarer, sa Mino Raiola, som er agent for spillere som Mario Balotelli, Paul Pogba og Zlatan Ibrahimovic. (©NTB)