At Sportsklubben Brann har vært rammet av en publikumssvikt de siste årene, har vært behørig omtalt. Men byens sårede stolthet er langt fra alene i bergensidretten om å slite med å trekke folk til kampene. For tre år siden fortalte BT at publikumstallene over en tiårsperiode hadde blitt betydelig lavere for toppklubbene i Bergen, inkludert dem som driver med håndball og basketball. Et hederlig unntak var FyllingenBergen.

500 i snitt

Siden da har trenden bare fortsatt, sett bort fra at også håndballklubben i Fyllingsdalen er blitt en del av den dårlige statistikken. Hittil i sesongen har FyllingenBergen i snitt hatt 499 tilskuere på sine eliteseriekamper, drøyt 100 færre enn i fjor. Man må åtte år tilbake for å finne et lavere gjennomsnittstall.

— Vi konkurrerer med mye annen underholdning. Jeg tror vi må innse at det blir tøft fremover, sier Ellen Nygård Nilsen, FyllingenBergens daglige leder.

Hun opplyser at klubbens billettinntekter faktisk har økt i forhold til i fjorårssesongen, fordi flere av tilskuerne er betalende.

Savner byarena

— Men det er bare en liten trøst, for det er tilskuere vi vil ha. Mye henger sammen med hvordan vi ligger an sportslig. Så tror jeg det hadde hjulpet å profesjonalisere arrangementene litt, med for eksempel en storskjerm som viser repriser. Men i Framohallen har vi begrensninger, så noe slikt er ikke i våre planer. En byarena med skikkelige fasiliteter er det som skal til.

— Det enkleste vi kan gjøre nå, er å gripe enda mer fatt i egen menighet. Vi må få klubbene og unge håndballspillere på kamp, sier Nilsen.

I Tertnes har publikumsnedgangen de to siste årene vært enda mer markant. Blåtrøyene hadde nesten 1000 tilskuere i snitt i 2012/13-sesongen. Hittil i år er tallet 521. Også for Tertnes er det åtte år siden det snittet var lavere.

— Så klart er det kjipt at vi har færre tilskuere enn før. Vi snakker om det i laget, og prøver å se på tiltak, uten at vi har noe godt svar. Vi har nok ikke vært flinke nok til informere om kampene. Ved bare å bruke Facebook når man ikke ut til alle, mener Tertnes-spiller Maren Roll Lied.

— Det handler jo om prioriteringer i hverdagen. Jeg skjønner at det en del ganger frister det mer å bli sittende i sofaen, der du kan se kampene på TV 2 Sumo, sier Lied.

1200 er målet

Hein Barthold, leder i Norsk Topphåndball, liker tendensen hos bergenslagene dårlig.

— Jeg er litt overrasket over at det ikke finnes mer entusiasme i Bergen. Noe har med det sportslige å gjøre, og vi skal ikke glemme at Tertnes fikk en dramatisk knekk i økonomien for et par år siden, som har endret hva de har anledning til å prioritere. En annen ting er at vi ser at klubber fra store byer har mindre mediedekning enn klubber fra mindre byer, sier Barthold.

Statistikken for hele serien viser at kampene i herrenes eliteserie denne sesongen trekker 703 tilskuere i snitt, en nedgang fra 770 i fjor. I kvinnenes liga er det derimot fremgang å spore, der har det økt fra 632 til 717. Barthold har gått høyt ut og sagt at målet er å få 1200 tilskuere på alle kampene i eliteserien.

— Det tallet er ganske langt fra dagens virkelighet?

— 1200 mener vi fortsatt er fullt ut realistisk. Det burde man hatt med tanke på størrelsen på sporten, vi har 120.000 utøvere i Norge, sier Barthold.

FyllingenBergen-leder Nilsen kommenterer tilskuermålet Norsk Topphåndball opererer med slik:

— For vårt vedkommende er det jo snakk om to og en halv ganger så mange som det vi har nå. Det er en fin målsetting, men vi skal også være realistiske sier Nilsen.

- Ikke flinke nok

Det er ikke kun elitelagene i håndball som skulle ønsket seg flere bergensere på kamp. I Gimle Basketballklubb, som har eliteserielag både for kvinner og menn, ville de jublet over tallene Tertnes og Fyllingen kan vise til.

— Vi opplever at det er overraskende lite publikum i forhold til det som blir prestert på banen. Vi hevder oss i toppen, så medgangssupporterne burde i hvert fall vært der, sier Mekki.

Ifølge ham pleier det å dukke opp rundt 100 tilskuere på kampene i Gimlehallen i herrenes BLNO og rundt 30 i kvinneligaen. På lokaloppgjør kan det rett nok være tre ganger så mange.

— Vi lurer jo på hvordan vi skal få folk til å komme. Det kan gå på at vi promoterer oss for dårlig. Selv om vi har gode resultater å vise til, er vi ikke flinke nok til å få sporten og laget frem i media. Når det gjelder selve arrangementet, er jeg usikker på om vi bør legge inn så mye mer innhold enn selve kampen. Men vi må få frem at dette er fart og spenning, og at det er gøy å se på selv om man ikke er basketekspert, sier Mekki.

Basketballens gullalder i Norge, helt i starten av årtusenet, virker nå mer enn fjern. Mekki understreker at dagens basketballedere ikke engang drømmer om noe lignende. Nå handler det om å få et tresifret antall mennesker til å komme på kamp.

— Et par hundre tilskuere løfter det vesentlig. Da får du skikkelig trøkk i en liten hall som vår, sier Mekki.

I Bergen ishockeyklubb har de ikke opplevd noen negativ tendens, ifølge styreleder Audun Standnes.

— Vi har ligget på mellom 200 og 300 i snitt lenge. Har det vært en endring fra tidligere, tror jeg heller det har vært en liten oppgang, sier Standnes.

Få tilskuere: Stine Skogrand og Tertnes har hatt en kraftig nedgang i antall tilskuere de siste sesongene. De er ikke alene om problemet i hallidrettene i Bergen.