Johan Wiland er keeper i Åge Hareides svenske klubb Malmö, og sisteskansen har vært helt sentral på laget som nå skal ut i Champions Leagues gruppespill.

Men til svenske medier forteller nå Wiland for første gang om sine problemer. Depresjon gjorde at han vurderte å slutte med fotball.

— Ja, jag var nær ved å legge opp, sier han til Aftonbladet og Sydsvenskan.

Vraket av Solbakken

Nedturen startet i danske FC København for ett år siden. Da valgte lagets norske trener Ståle Solbakken å satse på Stephan Andersen som keeper, og ikke Wiland.

— Det var et slag i ansiktet. Jeg trodde at jeg skulle takle det bedre, men det var hardt. Jeg hadde jo ikke opplevd motgang på fem år, sier 34-åringen.

Han mistet all energi.

— Jeg var inne i en depresjon. Jeg gikk på trening hver dag, men jeg syntes at det var sykt vanskelig, sier han.

Hans manglende energi og dårlige humør fikk store konsekvenser også utenfor banen.

— Man tar det med seg hjem, man kan aldri holde det borte. Vi gikk hver vår vei, kjæresten min og jeg. Vi har en datter på to og et halvt år sammen. Det ble en hard hverdag, forteller Wiland.

- Vanlig i fotballen

Til Aftonbladet forteller Wiland at redningen ble psykologen og de svenske lagkameratene i FCK.

— Jeg har ikke snakket om dette før, men jeg skammer meg ikke over at jeg pratet med en psykolog. Man får hjelp til å tenke positivt. Han hjalp meg ut av en krise, sier keeperen.

Wiland tror at mentale problemer blant fotballspillere er helt vanlig.

— Det forekommer oftere enn man tror. For en fotballspiller er det utrolig viktig å kjenne at man har tillit. Folk må vite at det ikke bare er en dans på roser det vi holder på med, sier Wiland.

Så kom Malmö på banen. Wiland har nå kommet seg ut av krisen, og nå smiler fotballivet igjen.

— Jeg mistet familien min, og det erstatter ikke det. Men jeg har fått tilbake gleden. Noen ville ha meg, noen trengte det som jeg er god på, sier keeperen til Sydsvenskan.