ULLEVAAL STADION (aftenposten.no): De sa det ikke lot seg gjøre - at Per-Mathias Høgmos norske landslag skulle spille seg til EM. Men etter en eventyrlig uke er EM-drømmen veldig levende. Den største helten: Jo Inge Berget.

Det var én mann tilskuerne snakket om da de plystret seg hjem fra Ullevaal-festen: Mannen som først ble skjøvet ut i kulden i Cardiff. Og deretter ble latterliggjort i skotske Celtic.

Men 24-åringen har reist seg enormt i høst. Først var han svært delaktig da Åge Hareides Malmö kvalifiserte seg for Champions League.

Og i går var det duket for den ultimate opptur.

To ganger rundlurte Jo Inge Berget Kroatia-kaptein Darijo Srna. Norge vant 2-0. Og endelig hadde Høgmos sendt en storfisk hjem fra Ullevaal som slakt.

1-0: Jo Inge Berget setter kontrollert inn Norges ledermål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Det var en fin kamp. Litt annerledes enn Bulgaria-kampen. Da hadde vi mer ball, men vi spiller veldig bra. Og for min del blir det to fine scoringer, oppsummerer Berget til MAX. Like etter intervjuet ble det klart at Bergets siste mål var omgjort til selvmål.Duellen Berget og Srna ble snakket om før kamp. Og ute på matta var det mannen med vikingskjegget som trakk det lengste strået.

— Vi har sett mye på han før kamp, og jeg følte jeg hadde grei kontroll på han. Han spilte litt rundt meg noen ganger på kanten, men alt i alt hadde jeg grei kontroll egentlig, sier Berget om duellen.

Fornøyd kaptein

— Det er helt sykt. Vi har snakka om det her i tre dager, men det er litt uvirkelig. Det er et bra lag vi møter. De har superstjerner i hvert ledc og vi er rett og slett bedre enn dem og vil mer enn dem. Der ser du hvor mye sjøltillit har å si i fotball, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred til MAX etter kampslutt.

Kapteinen var benket mot Bulgaria, men var med igjen fra start søndag kveld. Og var en av Norges friskeste spillere.

— Det gjør godt å gjøre en god kamp. Det var irrirterende å ikke spille sist, men sånn er livet, sier Skjelbred.

Med seieren klatret Norge forbi Kroatia på tabellen. Men kapteinen tør ikke å love noen EM-tur ennå.

— Det er for tidlig å si. Det var en bonuskamp, men det blir tøft uansett. Vi har igjen Italia borte. Men alt er mulig i fotball. Det har skjedd større undre før.

Kompakt norsk lag

Norge var det lenge beste laget i første omgang. De var aggressive og tidlig oppe i de kroatiske spillerne. Norge stresset Kroatia og forsvarsspillet var kompakt.

Defensivt var det veldig bra av Norge. Offensivt ble det for unøyaktig.

Det ble slurvet for mye i den siste tredjedelen, det ble skapt lite utenom hjørnespark.

Først etter 29 minutter kom en ordentlig avslutning. Det kan også kalles en stor sjanse. Stefan Johansen slo innlegget til Vegard Forren på bakre stolpe. Men keeper Danijel Subašic reddet avslutningen fra Molde-spilleren.

Norge måtte slå Kroatia for å bli blant de to beste nasjonene i EM-kvalifiseringsgruppe H og dermed kvalifisere seg direkte for Frankrike-EM neste sommer.

For Kroatia ville ett poeng være gull verdt, ettersom de har Bulgaria (hjemme) og Malta (borte) igjen i de to siste kampene.

Kroatia i rusletempo

Det visste selvfølgelig også de kroatiske spillerne før de løp ut på Ullevaal. Kroatia, som hadde to mål på de tre første bortekampene i kvalifiseringen, virket periodevis uinteresserte. De gjorde ikke mer enn de måtte.

Men en satt likevel med at Kroatia, dersom de ønsket det, hadde et gear eller to til å sette inn. Kroatia var definitivt i stand til å straffe Norge.

Og det holdt på å skje to minutter før pause, etter at Kroatia i en kort periode hadde tatt over initiativet.

Ivan Rakitic la inn, Vedran Corluka stanget ballen inn i feltet, Mario Mandzukic headet mot mål fra fem-seks meters hold. Men keeper Ørjan Håskjold Nyland reagerte raskt og fikk slått ballen bort.

Berget-perle

Kampen skiftet karakter i starten av andre omgang. Det virket som Kroatia tente skikkelig til, de la om til det gearet de ikke brukte de første 45 minuttene, og Norge var rystet i åpningsminuttene.

Mandzukic hadde to store sjanser. Men Norge slapp med skrekken.

Så, etter 50 minutter, holdt Ullevaal-taket på å lette.

Johansen fant Vegard Forren på bakre stolpe etter hjørnespark. Avslutningen fra Forren gikk via en kroat og til Jo Inge Berget ved motsatt stolpe. Berget rundlurte Kroatia-kaptein Darijo Srna ned på baken, ikke helt ulikt behandlingen Lars Bohinen ga Italia-stjernen Franco Baresi i 1991, og dundret ballen i mål fra kloss hold.

Norge ledet over Kroatia. Og ettersom Italia spilte mot Bulgarua senere på kvelden, ledet også Norge i det øyeblikket smått sensasjonelt vår kvalik-gruppe.

Berget gikk på vannet

Norge ledet og Kroatia hadde lite å svare med.

I stedet var det Jo Inge Berget som gikk på vannet.

69 minutter: Berget rundlurte Srna igjen og igjen gikk skuddet i mål. Ballen var såvidt innom Corluka, men nok en gang en fantastisk prestasjon av mannen som ble skjøvet ut i kulden i både Cardiff og Celtic i 2014. Målet ble først krediert Berget, men ble som sagt omgjort til selvmål.

I år har han skutt Malmö til Champions League.

Søndag kveld var han enorm i andre omgang på Ullevaal.

Og for første gang på noen år opplevde vi "bølgen" under en landskamp på Ullevaal.