Stavanger (Aftenbladet): — Årene som agent for Zymer Bytyqi har vært frustrerende og ekstremt krevende, men samtidig veldig lærerikt. Husk at han kommer fra en helt annen kultur enn oss. Ønsket om å vinne er så intenst at det ikke alltid blir rasjonelt på veien dit, forklarer agent Jim Solbakken overfor Aftenbladet.

Allerede som 14-åring ble Bytyqi tilknyttet Solbakkens agentnettverk. De fire påfølgende årene har inneholdt det mest – bortsett fra den forventede utviklingen og kontinuerlige bevis på hva talentet egentlig er god for.

Flyttet hele familien

Da Salzburg sommeren 2012 kom til Stavanger for å hente Valon Berisha og Vålerengas Håvard Nielsen, overvar sportsdirektør Ralf Rangnick oppgjøret mellom Viking og Sandnes Ulf. I løpet av 45 minutter bestemte Salzburg-sjefen seg for å kjøpe Bytyqi også.

Den østerrikske klubben var så forelsket i Bytyqi at de hentet hele familien på fem til Salzburg. Der ble de innlosjert med hus, bil, jobber og skole for samtlige.

Men to uker etter ankomsten ringte Zymer Bytyqi og ville hjem igjen.

Perioden etter Salzburg, da Bytyqi ble leid ut tilbake til Sandnes Ulf i 2013, var heller ikke den letteste eller mest utviklende for Zymer Bytyqi. Han havnet på kant med trener Asle Andersen, spesielt etter at han i et intervju med Sandnesposten høsten 2013 uttalte at han måtte bort fra klubben – fordi spillestilen til Asle Andersen var både defensiv og ødeleggende for karrieren hans.

Fotball eller gatekjøkken?

Dette var på et tidspunkt hvor Sandnes Ulf kjempet for å overleve i sitt andre år i eliteserien. Bytyqi gikk etterpå og ut beklaget uttalelsene. Han hadde også et oppklaringsmøte med klubbledelsen.

Like etter denne episoden fikk Bytyqi klar beskjed om skjerpe seg og gripe fatt i egen karriere. I fjor på denne tiden ba agent Solbakken Bytyqi velge mellom livet som fotballspiller eller en karriere på et gatekjøkken.

— Jeg har aldri opplevd en klubb gjøre så mye for én spiller som Salzburg gjorde. Derfor ble situasjonen også veldig frustrerende, sier Solbakken, som satt på Viking stadion søndag og så Bytyqi dominere i perioder mot Tromsø.

— Det var gledelig, men husk at Bytyqi knapt har startet på karrieren. Han må levere slik og bedre de neste to årene før han er aktuell for noe som helst annet, legger Solbakken til.

Sendte sms til Bytyqi

— Bytyqi har alltid vært full av følelser. De siste årene har nok vært en læringsprosess han måtte igjennom for å bli sterkere. Han har gått i seg selv og framstår med en helt annen selvtillit og trygghet nå, sier daværende Sandnes Ulf-trener Asle Andersen til Aftenbladet.

Andersen fulgte Bytyqis herjinger med Tromsø søndag kveld på tv. Gamletreneren sier han ble oppriktig glad over å se hvordan hans tidligere elev sprudlet i sin debut fra start i 3-1-seieren.

Han påpeker at Bytyqi har ekstreme ferdigheter og at han virkelig fikk vist hva han er god for med scoring, fart, driblinger og kampavgjørende involveringer. Etter kampen sendte han også en tekstmelding til Bytyqi og gratulerte ham med debuten.

- Hvorfor klarte dere ikke å få ut potensialet hans i Sandnes Ulf?

— Han fikk spille hos oss også, men har fått flere år på seg til å modne nå. Dessuten passet kampbildet mot Tromsø Bytyqi godt. Han er best når laget hans styrer kampene og trykker på. Vi hadde litt andre forutsetninger i Sandnes Ulf, svarer Andersen.

- Irriterer det deg at dere ikke fikk mer ut av ham på banen i lyseblått?

— Nei, jeg er bare glad for å se hvordan han sprudlet søndag. Vi prøvde det vi kunne for å legge til rette på best mulig måte. Vi opplevde også alle møtene med agenten og familien hans som konstruktive da han var i Sandnes Ulf, påpeker Andersen.

Ser framover

Bytyqi selv er ikke veldig lysten på å snakke om det som har vært.

— Jeg har lært mye de siste årene, men tenker ikke fortid. Ambisjonene mine er fortsatt store, men jeg er fornøyd med å være i Viking og skal utvikle meg videre her, sa han etter søndagens scoring og debut.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook