Den mye omtalte russiske svømmeren ble tidligere i år midlertidig utestengt fra all idrett av Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter å ha testet positivt på stoffet meldonium tidligere i år. Stoffet kom på dopinglisten i januar i år. Hun ble også i 2013 tatt for bruk av anabole steroider og utestengt i 16 måneder.

Utestengelsen ble opphevet at Det internasjonale svømmeforbundet etter råd fra antidopingbyrået Wada. Utøveren hevdet at hun tok stoffet før det ble forbudt, og Wada innrømmet at de ikke visste hvor lenge det kunne spores i blodet.

LES OGSÅ:

Julia Jefimova (24) viser stolt frem sin sølvmedalje. Hun er blant få i svømmemiljøet som setter pris på den. Foto: David Grey, Reuters

Publikum buet

Jefimova fikk derfor lov til å delta i OL, men avgjørelsen var ikke populær blant publikum og konkurrentene. Da hun gikk inn i svømmehallen før finalen i 100 meter bryst, ble hun møtt av en pipekonsert.

Nå snakker hun ut med BBC om hvordan hun opplevde bråket før — og under OL.

— Det var mer en krig enn en konkurranse. Før handlet det om å møte folk fra andre land og ha det morsomt. Det var helt forferdelig – det var som en krig, sier hun i et intervju med BBC.

LES OGSÅ:

— Det var veldig tøft

Jefimova ble nummer to i finalen i 100 meter bryst - bak amerikanske Lilly King. Den amerikanske konkurrenten ga russeren et drepende blikk, og uttalte at hun var lite fornøyd med at den tidligere dopingdømte fikk delta i OL.

King skal også ifølge den britiske journalisten Ian Herbert i The Independent ha forsøkt å få Jefimova fjernet fra den påfølgende pressekonferansen. Gull- og sølvvinneren ble istedenfor adskildt av bronsevinner Katie Meili.

— Jeg ble overrasket over hvordan andre snakket om meg. Det var veldig tøft. De leser og tror på alt som står i media, uten at de prøver å se den andre siden. Jeg håper de gjør det en dag, sier Jefimova.

Hun sier at hun ble overrasket over å bli tatt i doping tidligere i år.

— Jeg gjorde en feil i 2013. Men den andre gangen var det ikke min skyld. Jeg skjønner ikke hva som skjedde, siden jeg hadde tablettene for lenge siden, før de ble forbudt, sier hun.

LES OGSÅ: