Hyppige trenerutskiftinger er vanlig i fotball, og også i løpet av årets sesong er flere trenere blitt arbeidsledige.

Bekymret Moen

100 % Fotballs oversikt (se bildet over) viser at det akkurat nå er det mange erfarne trenere som ikke får brukt kompetansen sin.

Det bekymrer Teddy Moen i trenerforeningen.

— Det er veldig mange trener som ikke har en jobb i norsk fotball per dags dato. Her er for mye erfaring og viktig kunnskap som ikke blir utnyttet. Men det er ikke spesielt for Norge. Det er bare plass til 16 hovedtrenere i eliteserien, fotballen er brutal slik, sier han.

Han peker på at arbeidslivet i fotballen er helt unikt sammenlignet med andre bransjer.

— Det er helt andre mekanismer som bestemmer i fotball. Det går ikke bare på erfaring, kunnskap og dyktighet, også medier og investorer påvirker hvem som får jobben.

Ber trenerne se til Eggen

Moen oppfordrer trenerne til å benytte seg av kunnskapen sin uansett, også selv om de må lavere ned i divisjonene.

— Nils Arne Eggen er et veldig godt eksempel. Han elsker fotball, og elsker det å være trener. Nå trener han et 4.-divisjonslag, og legger ned fire dager i uken på dugnad. Det handler om å være en rollemodell. Jeg skulle gjerne sett flere som gjorde en jobb på et lavere nivå, men jeg forstår at det føles som en nedtur, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

GODT EKSEMPEL: Teddy Moen mener Nils Arne Eggen er en rollemodell (Foto: Marius Sunde Tvinnereim).

Tom Nordlie er den siste fotballtreneren som ble ”arbeidsledig”, da han tidligere denne uken valgte å takke nei til videre jobb i Kongsvinger.

– Jeg har flere henvendelser på bordet, men det er ikke slik at jeg må være trener hver sesong. Hadde det vært alfa omega å få seg jobb innen fotball, ville jeg takket ja til tilbudet i Kongsvinger, sier trenernomaden.

Han har blant annet trent Vålerenga, Start, Odd Grenland, Sandefjord og Fredrikstad.

Nordlie har bitt seg merke i at mange er i samme situasjon som ham selv.

– Det sitter mange med kompetanse i Norge, som ville vært viktige for utviklingen av norsk fotball. Erfaring er like viktig i fotball som i næringslivet. I fotball går man fra spiller til lederjobb, du ser aldri ”gutta på gølvet” danke ut Røkke i Aker, sier Nordlie.

Fremover skal han jobbe fulltid for hjertestarterfirmaet han driver.

(Artikkelen fortsetter)

UTEN TRENERJOBB: Tom Nordlie er ikke alene (Foto: Digitalsport).

Flere arbeidsledige trenere:

Steinar Nilsen;

Trakk seg fra jobben som Brann-trener våren 2010, etter en skuffende sesongstart. Han har det siste året jobbet som fotballekspert for MAX, og skal fortsette med det.

Per Brogeland:

Fikk sparken fra Kongsvinger da laget lå på 11. plass midtveis i sesongen. Nordlie tok over. Har trent KIL i tre perioder, i tillegg har han vært hovedtrener for Hønefoss og LASK Linz.

— Nå i ettertid har jeg tatt det mye med ro, men også sondert terrenget og sett mye fotball. Jeg ønsker å komme tilbake til fotballen, men det er jo ikke akkurat sånn at man søker på disse jobbene, sier han.

— Jeg føler jeg har mye erfaring etter 27 år i bransjen, men vet samtidig at det er begrenset med jobber. Vi er mange i samme situasjon. Fotballtrenere vil til slutt oppleve å få sparken, for slik er dette gamet. Det er ingen krise med en pause. Men nye arbeidsgivere bør se på hva man har oppnådd gjennom lengre perioder, kanskje tiår.

Knut Tørum:

Sa opp stillingen som hovedtrener i Start i sommer etter en lengre konflikt.

Han har den siste tiden hatt forskjellige oppdrag, blant annet som fotballkommentator.

— Akkurat nå ser jeg meg rundt etter ny jobb. Jeg er åpen for forskjellige ting, men har beveget meg litt bort fra fotballen. Jeg og familien ønsker oss en mer stabil tilværelse hvor vi slipper å flytte så ofte. Vi har lyst å bli værende i Kristiansand en stund, slik at barna kan få gå på den samme skolen og ha det mer rolig. Jeg har gjort litt med media, og det er absolutt et alternativ, forteller han.

(Artikkelen fortsetter)

ARBEIDSLEDIG: Knut Tørum har akkurat sluttet i Start (Foto: Kjartan Bjelland).

Henning Berg:

I samråd med ledelsen, bestemte Berg å trekke seg som hovedtrener i Lillestrøm tidligere denne måneden.

Berg forteller til Aftenposten at fremover skal han bruke tiden på evaluering, samt å reise rundt og hente fotballimpulser fra andre steder.

— Jeg vil helt klart komme tilbake til fotballen en gang, men ikke nødvendigvis som trener.

Kåre Ingebrigtsen:

Etter tre og et halvt år i Bodø/Glimt varslet Ingebrigtsen i mai i år om at samarbeidet var avsluttet.

Harald Aabrekk:

Har gjort det klart at han slutter som Sogndal-trener etter sesongen, fordi han har lyst å flytte tilbake til Bergen hvor kona og barna fortsatt bor.

Hva han skal gjøre etter han er ferdig, er fortsatt ikke avklart.

Ivar Morten Normark:

Har tidligere trent Aalesund og Tromsø. Ble permittert fra jobben som hovedtrener i Mjølner fra 1.november. Klubben sliter økonomisk, og så seg nødt til å permittere både spillere og trenere.

Situasjonen er fortsatt uavklart, men Normark har uttalt at han har tro på en snarlig løsning.