fril_ap_carlsen_anand_parti10-5936.jpg Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Statsminister Erna Solberg var tidlig med å sende sin hilsen til den ferske verdensmesteren:

— Kjære Magnus Carlsen. Gratulerer med en imponerende seier i sjakk-VM. Jeg har hatt stor glede av å følge med, når jeg har kunnet. Sjakkinteressen i Norge har tatt helt av i løpet av VM. Og selv om vi er en liten sjakknasjon har din innsats hatt stor betydning for oppmerksomheten omNorge i utlandet. Tusen takk for spennende sjakk-dager og for at du setter Norge på verdenskartet.

Men landets statsminister var langt fra alene om å gratulere den ferske verdensmesteren.

Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog:

— På vegne av alle innbyggerne i Bærum, gratulerer vår store sønn! Dette er strålende, og vi er så stolte. Vi planlegger storstilt feiring, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum til Aftenposten.

Også tidligere statminister Jens Stoltenberg var tidlig ute blant gratulantene.

— Jeg er mektig imponert over prestasjonene til Magnus Carlsen. Norge har fått sin første verdensmester i sjakk, og det er en unik bragd. Hele Norge er stolte av deg, Magnus, skriver Ap-lederen til Aftenposten i en tekstmelding.

Kulturminister Thorhild Widwey:

— Kjære Magnus! Gratulerer som verdensmester i sjakk. Det har vært spennende å følge mesterskapet, og ikke minst den økte interessen som din innsats har gitt sjakken. Tusen takk for en fantastisk prestasjon, sier kulturminister Thorhild Widwey til Aftenposten.no via sin kommunikasjonsavdeling.

Rosenborg-spiller Mix Diskerud:

— Magisk! Det er helt sinnssykt hva han har fått til. Jeg så tidlig – og alle på NTG visste – at han var et spesielt talent. Det var vi på en måte sikre på. Han har sikkert kjent på forventningene på skuldrene sine. Det er ingen som er bedre enn ham, jubler Diskerud.

RBK-spilleren er tidligere klassekamerat med Magnus Carlsen fra videregående-tiden, da de gikk på NTG sammen.

Sylvia Johnsen, leder i Oslo sjakkrets:

— At en annen nordmann blir verdensmester kommer ikke til å skje på 100 år. Så vi må nyte øyeblikket mens vi kan, sier en opprømt Sylvia Johnsen om Carlsens maktdemonstrasjon.

- Hva er det Carlsen har som ingen nordmann har hatt før – og ingen kommer til å ha på lang tid?

— God oppdragelse: Han har hatt god familiestøtte og god opplæring av beste sort fra han var veldig liten, sier Johnsen.

Tidligere sjakkverdensmester Garry Kasparov , som tidligere har hjulpet Magnus Carlsen, brukte Twitter for å gratulere den ferske verdensmesteren.

— Gratulerer til Magnus etter seieren. Han fortsetter å smadre selv de største forventningene med sin dyktighet og kontroll. Tre ganger hurra!.

Skiskyter Emil Hegle Svendsen måtte på sin side innse at mulighetene for priser på Idrettsgallaen ble betydelig dårligere.

— Der røyk resten av idrettsnorges sjangser til å få en pris på årets idrettsgalla...#sjakk, skrev han på Twitter.

Tidligere kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen fulgte kampen fredag, og twitret blant annet at det gikk ut over produktiviteten.Da den norske triumfen var et faktum, hadde hun følgende hilsen:

— Gratulerer Magnus! Det har vært fantastisk morsomt å bli revet med i sjakkfeber for oss som aldri har spilt selv. Jeg er veldig stolt på Norges og dine vegne!

Kringkastingssjef Thor G. Eriksen:

— Gratulerer, Magnus Carlsen! At Sjakk skulle bli en av årets store TV-opplevelser, hadde jeg ikke forestilt meg, skrev Eriksen på Twitter.

Blant verdens ledende sjakkspillere var det flere som tok til Twitter for å gratulere.

Susan Polgar, en av verdens aller beste kvinnelige sjakkspillere , har også fulgt Carlsens vei mot seier som kommentator.

— Gratulerer til den nye verdensmesteren. Fullstendig fortjent!, skrev hun.

Stormester Lawrence Trent: - Magnus Carlsen. Udiskutabel verdensmester.

Natalia Pogonina, som blant annet har to gull i sjakk-OL: - Gratulerer så masse til Magnus Carlsen som verdensmester. Velfortjent!