Det kunne ha gått riktig ille med Jason Day. I stedet gikk det usedvanlig bra. Han begynte å drikke før han var tenåring. Nå går det mest i champagnegolf.

Torsdag begynner den vakreste av alle golfturneringer, US Masters på Augusta, der asaleaene blomstrer og idyllen er fullkommen. Det var den ikke for Jason Day da han vokste opp.

Moren fra Filippinene og faren, som hadde bakgrunn fra Irland, var fattige og Jason ikke noe mønsterbarn. I en bok om PGA-tourspillerne forteller han om oppveksten under enkle kår på småstedet Beaudesert på den australske østkysten. Familien hadde ikke råd til varmtvannsbereder, så når han skulle dusje måtte det være i vannet fra vannkokeren. De hadde heller ikke gressklipper. Det løste moren ved å bruke saks.

Begynte å drikke

Pappa Alvin kjøpte en golfkølle hos pantelåneren og tok Jason med på golfbanen allerede da han var seks år. Han laget også en puttinggreen ved huset, og Jason viste at han hadde talent. Så fikk han alt annet enn et golfslag da faren fikk magekreft og døde da Jason var 12 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jason Day i aksjon under Masters tirsdag. Foto: Charlie Riedel - NTB Scanpix

Selv om guttungen hadde vært i opposisjon til sin far og en gang bedt ham hold kjeft – med rundjuling som resultat – tok han det likevel tungt at pappa gikk bort. En stund så det ut til at livet hans skulle spore helt av. Før han var blitt tenåring var han godt kjent med alkohol, og han havnet ofte i bråk på skolen. Ja, i ettertid betegner han seg selv som alkoholiker i den perioden!Det var tungt for moren å se sønnen skeie ut, og da proen Colin Swatton foreslo å sende ham til et golfakademi, tok moren Dening opp lån på huset og sendte ham til Kooralbyn International – en skole som har fostret noen av Australias største idrettsutøvere, blant dem en av Days landsmenn, Adam Scott (topper årets pengeliste).

Inspirert av Tiger Woods

Filmmanuset blir ikke noe dårligere når Jason Day forteller at han på golfakademiet spurte romkameraten om å få låne boken hans om Tiger Woods. Det ble et vendepunkt.

Jason ble helt besatt av å bli like god som forbildet han hadde fått. Drikking var ikke lenger noe tema. Nå gjaldt det å komme seg opp klokken fem om morgenen for å sette i gang med den første treningsøkten.

Som kjent er trening det eneste man blir bedre av, og Jason trente syv timer om dagen. Resultatet uteble ikke. Snart dominerte han alle juniorturneringene han stilte opp i. Ekspertene skjønte at han kunne bli noe stort.

Verdens beste

Ekspertene fikk rett. Jason Day har nå den posisjonen forbildet Tiger Woods hadde i så mange år, nummer én i verden. Og filmmanuset ble enda bedre da Day sikret seg sin første majortittel da han vant PGA-mesterskapet i fjor. Gjett hvem som var caddie? Mentoren og coachen fra ungdomsårene, Colin Swatton.

Penger er ikke lenger noe problem for 28-åringen, og vannkokeren brukes bare til kaffe og te. Etter at han slo gjennom med 1,3 millioner kroner innspilt i 2006, har inntektene steget år for år. I fjor noterte han seg for 78 millioner inn i madrassen, og totalt i karrièren har han spilt inn 250 millioner kroner. I tillegg kommer sponsorpengene.

I Masters får sistemann 83.000 kroner og vinneren 15 millioner. Men noen millioner fra eller til er ikke lenger så interessant.

Gutta på toppen teller ikke penger, de teller PGA-tourseire majorseire.

  • Mer om golf finner du her:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forteller om masseslagsmål på Stamford Bridge hvor han selv fikk delt ut noen lusinger: