TROMSØ: Johansen er en av totalt 16 speidere i klubben som har Ronny Deila som manager. Han har tatt oppdrag for Celtic siden 2012, og ble for ett år siden fast ansatt i en deltidsstilling som ansvarlig for å ha kontroll på Norge, Sverige og Danmark.

Johansen, oppvokst på Forhåpningen på toppen av Tromsøya, har bakgrunn fra TIL og Fløya der han var aktiv fotballspiller fram til han var 19 år. Men det var da han så en fremtidig stjerne i Skarphallen i 1999 at han skjønte at fremtiden ikke lå i sin egen, men andres karriere.

– Jeg så en turnering med Vadsø-laget Norild. Der spilte Morten Gamst Pedersen, et halvt års tid før han kom til Tromsø. Han var den første jeg sendte en rapport på til en rekke Premier League-lag – blant dem Blackburn – om denne spilleren som jeg mente kunne ha en fremtid der, forteller Johansen.

Og Gamst Pedersen ble fem år senere solgt til den engelske klubben – fra TIL og Tromsø.

– Å ha Morten tilbake i Tromsø synes jeg er morsomt, og sånn er fotballen, sier Johansen om nyheten om at Gamst er tilbake i TIL.

Tok sjansen

Johansen har siden 2007 hatt nettsiden Scandinavian Scouting Agency der han jevnlig har lagt ut anbefalinger av spillere. Og det var gjennom denne siden kontakten med Celtic kom i mai 2012. – Jeg fikk spørsmål om å dekke en svensk kamp mellom Malmö og Elfsborg, og leverte min første rapport til dem et par dager senere. Forespørselen på hva jeg skulle se etter var ganske åpen, og da fikk jeg inntrykket av at de ikke var kjempekjent med det svenske markedet. Derfor så jeg på det som min sjanse til å virkelig vise Celtic at jeg har noe å komme med. Celtic har et fantastisk team, og det var en guttedrøm å få jobbe med dem, sier Johansen til iTromsø.

STORKLUBB: Øyvind Christoffer Johansen på Celtic Park i Skottland. Hjemmebanen til klubben han representerer. Foto: Privat

Spillerne som ble trukket fram i den rapporten er i dag i klubber som Hoffenheim, Palermo, Olympiakos, Nice og Torino.

– Det er litt morsomt å se. En bekreftelse på at jeg har litt teft, sier Johansen.

Råd av speiderlegende

33-åringen trekker fram den kjente speideren Tor-Kristian Karlsen, som blant annet har vært tidligere sportsdirektør i Monaco, som en av de viktigste personene for hans utvikling.

– Han har vært en mentor for meg, og jeg spurte han i 2007 om hva som må til for å bli en fotballspeider. Rådene han der ga har betydd mye, sier Johansen.

Arbeidshverdagen i Celtic går ut på å se en rekke kamper – både live – og på video i sesongen.

– Jeg står opp samtidig som samboeren. Hun drar på jobb, og jeg ser kamper gjennom et dataprogram jeg har, sier Johansen som antar at han rekker å se og analysere rundt tre-fire kamper hver dag.

Analyserte Ajer

I analysen gjør Johansen en rekke vurderinger på vegne av Celtic, som blant annet et stjernesystem fra null til fem, og om spilleren bør hentes nå eller senere. I tillegg er det minst like viktig å skrive om spillerens svakheter som styrker.

– Det skal gjerne være litt yngre spillere som klubben kan utvikle videre, og selge til utlandet. Jeg må identifisere spillerne på et så tidlig stadium at Celtic kan hente de. England er for eksempel et stort land og en stor konkurrent for oss. Der har klubber på øverste nivå helt andre økonomiske forutsetninger med tanke på tv-avtalen som gir hver klubb 100 millioner pund hvert år, mens Celtic sitter igjen med 2,5 millioner, sier Johansen, som blant annet har skrevet en rekke rapporter på stortalentet Kristoffer Ajer, som nylig var på treningsopphold i Celtic.

Johansen er bosatt i Lund rett ved Malmö, og er dermed relativt kort vei unna en rekke lag både i Sverige og Danmark.

– Å bo i Tromsø for å gjøre en slik jobb blir raskt for dyrt. Her er jeg nært til mye, sier han.

Mål om heltid

Målet er å se at spillere han har anbefalt til klubben lykkes.

– Jeg får en god følelse når spillere jeg har vært med å oppdage presterer. På sikt er målet at klubben skal vinne ligaen i Skottland, men det store målet er å være en bidragsyter til at Celtic når mesterligaen, sier Johansen, som mener alle klubber bør investere litt i å ha en speider.

På sikt håper Johansen, som er utdannet barnevernspedagog, at han skal få en heltidsstilling som speider i en fotballklubb.

Da Celtic-jobben ble formalisert for ett år siden var det også en profilert norsk klubb som var på banen for å sikre seg Johansens tjenester.

– Vi snakket litt om klubbens potensial, og at speiding kunne være en viktig del av det, sier Johansen.

– Kan det bli TIL-jobb en gang?

– En gang i fremtiden kunne det vært veldig aktuelt. TILs resultater er fortsatt det første jeg sjekker når jeg ikke ser kampene selv, sier han med et smil.