KRISTIANSAND: – Jeg fikk sjokk da jeg flyttet ned hit, og opplevde at ingen var interessert i meg, sier Vibeke Nordbø – opprinnelig fra Alta.

Stem på din kandidat under:

Hun er en av fem kandidater du kan stemme fram i «Folkets ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør lørdag 5. november i Aquarama.

Du kan kun stemme én gang. Avstemningen varer fram til fredag 4. november klokka 09.00. Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Aquarama 5. november.

Året var 2007, og Vibeke flyttet alene fra Longyearbyen til Kristiansand mens ektemannen fra Evje først kom noen måneder senere.

– Jeg kunne gå i Markens eller på Sørlandssenteret uten at noen registrerte at jeg eksisterte. Mens i Alta og i Longyearbyen var jeg på hils med alle. Først to måneder etter at vi flyttet – på 17. mai – hilste jeg på naboene for første gang, sier 48-åringen.

– Måtte presse meg inn

Den lite hyggelige erfaringen har siden vokst til motivasjon. Ikke søren om barna hennes – som etter hvert kom til verden – skulle oppleve seg som uinteressante eller bli oversett.

– Som ny på et sted er det ingen selvfølge at du blir invitert. Resultatet ble at jeg måtte presse meg inn i et miljø. Jeg arrangerte halloween, juleverksteder og karneval med mer. Det er godt mulig jeg inviterte litt for mye, men jeg gjorde det for barna mine, sier Vibeke, og legger til:

– Med årene har jeg fått erfare at kristiansanderne er kjempehyggelige, men som ny i byen blir du holdt litt utenfor.

Trener begge døtrenes lag

Siden har hun kanalisert engasjementet til Randesund IL, hvor hun har vært trener for håndballaget til begge døtrene sine – Synne (12) og Guri (14) – siden de ble startet opp for henholdsvis fem og sju år siden. I tillegg er hun foreldrekontakt for fotballaget til Synne.

– Håndball er verdens beste sport, mener Vibeke Nordbø. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Det betyr at hun er på trening hver eneste dag mandag til fredag, foruten en rekke turneringer i helgene. For sikkerhets skyld sitter hun i styret til både håndballgruppen og til Randesunds store cup, Dyreparken Håndballfestival.

Men vel så viktig som å få jentene til å prestere på håndballbanen, er ønsket om å skape en sosial arena blant spillerne.

Oppmuntrer spillerne på snap

Det er varemerket hennes. Alle de sosiale sammenkomstene hun skaper for spillerne – utenfor håndballbanen. Blant annet samler hun både jenter 14- og gutter 14-laget hver fredag til trening og sosialt samvær i etterkant.

– Det er så gøy å være sammen med disse ungdommene, og det er utrolig viktig at det skjer noe rundt dem. Det er nok av ungdommer som henger rundt uten mål og mening, og som er årsaken til at vi må gå natteravner i Randesund. Hos oss har barna og ungdommen en voksen de kan snakke med alt om.

Lagene har også opprettet egne snapgrupper, som i tillegg til å dele informasjon, også brukes aktivt for å skape et godt miljø.

Slik har en utveksling på snap-kontoen til jenter-14-laget i Randesund sett ut. Trenerne Ida Engman og Carl Erik Ropstad i tillegg til Vibeke Nordbø er dem som har skrevet.

Som om ikke det er nok, sender hun ofte snap-meldinger til spillerne etter trening og kamp. Ingen skal oppleve at de ikke blir sett.

– Hvis en spiller føler at hun har underprestert i en kamp, kan jeg sende en snap på kvelden med en oppmuntring. Jeg merker at spillerne setter stor pris på det, sier Vibeke.