LINDESNES: – Det å jobbe med barn og ungdom er helt fantastisk. Gjennom årene har jeg trent så mange fantastiske ungdommer. Det er de som har motivert meg til å holde på så lenge, sier Bentsen.

64-åringen er født og oppvokst i havgapet på vakre Skjernøy, en drøy mil utenfor Mandal.

Her kan du stemme på din ildsjel-favoritt:

Du kan kun stemme én gang. Avstemningen varer fram til fredag 4. november klokka 09.00. Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Aquarama 5. november.

Tor Evert Bentsen blir aldri lei av å trene ungdommene i MHI. Foto: Espen Sand

43 år i strekk

Allerede i 1979 startet Tor Evert Bentsen som trener i Mandal og Halse Idrettslag, bedre kjent som MHI. Siden den gang har han gjort en utrettelig innsats for byens talenter innen friidrett.

– Den gang som i dag har vi tre faste treninger i uka. Jeg begynte i 1979 og har vært med hvert år siden, forteller Bentsen.

Når vi spør hvor mange timer han har brukt på friidretten, så begynner sifrene raskt å bli store.

– Vi trener totimers økter tre ganger i uka. Det er seks timer, som igjen kan ganges med 50 uker og deretter 43 år, smiler han.

Vinterens grunntrening for de utøverne i de «eksplosive» idrettene er i gang. Tor Evert Bentsen har delt gruppa i tre, og har tre forskjellige treningsopplegg klare til økten. Foto: Espen Sand

Roser kona

Etter Fædrelandsvennens beregninger er svaret på regnestykket 12.900 treningstimer. Men det er langt fra alt.

– I tillegg kommer stevner, reiser i inn- og utland, forberedelse av treninger og kurs i regi av friidretten. Marianne, kona mi, har vært en bauta. Uten henne hadde det aldri latt seg gjøre å bruke så mye tid på friidretten, konstaterer Bentsen.

Denne onsdagen har han tatt med seg en gruppe på 19 utøvere mellom 14 og 20 år ut i Furulunden. De driver med sprint, hekk, hopp, kast og mellomdistanse.

– Nå starter vi på «grunnmuren», som vi kaller det, forklarer Bentsen.

«Grunnmuren» er flere måneder med spesifikk trening som skal gi ungdommene en solid treningsbase som skal holde gjennom sesongen.

17 år gamle Rodrigo Fernandes får noen gode tips på vei ut i Furulunden til dagens treningsøkt. Foto: Espen Sand

Ungdommene lytter når Tor Evert forteller hva som er dagens plan. Innimellom spøker og småprater han med dem, og det er liten tvil om at hans gode humør smitter over på den ivrige treningsgruppa.

– Viktig med input

Tor Evert har gjennom årene tatt friidrettens trener A-, B- og C-kurs. Han har dommerkurs som gjør han kvalifisert til forbundsdommer og han oppdaterer seg jevnlig med forelesninger på idrettshøyskolen.

– Det er viktig med input og en bekreftelse på at det man driver med holder mål, mener han.

Gjennom årene har «hans» utøvere vunnet mellom 100 og 150 medaljer i landets ungdomsmesterskap, som er et norgesmesterskap for aldersbestemte utøvere.

Den kanskje beste utøveren han har vært med å forme er tikjemper og tidligere juniorverdensmester Benjamin Jensen, men det er ikke først og fremst medaljene som har vært de største opplevelsene.

Blir rørt

– Det å se utøverne nå sine mål gir meg motivasjon og glede. Det handler ikke nødvendigvis om å vinne UM, mer det å se utøvere lykkes etter å en tøffe periode, plutselig smelle og lykkes teknisk. Det kan få meg både rørt og presse fram en tåre, sier Bentsen.

– Hva er det viktigste med friidretten?

– Å skapte et trygt og godt miljø sammen. Det tror jeg mange tar med seg videre i livet, både innen jobb og familie, sier han.

Tor Evert Bentsen samler Malene Kverneland Heddeland (15, t.v.), Madelén Tronstad Sagebakken (14) og Åsne Øverlie Isaksen og de andre utøverne i klubbhuset før treningen. Foto: Espen Sand

– Hva synes om å bli nominert til folkets ildsjel?

– Jeg ble nesten målløs da jeg fikk beskjeden på telefonen. Nominasjonen gjør meg veldig ydmyk og overrasket. Og det kommer fra hjertet, sier Bentsen.

Ivrig pensjonist

Mandalitten har en yrkeskarriere som gymlærer på yrkesskolen i Mandal, i meglerbransjen før han jobbet 30 år som annonsekonsulent i Lindesnes avis. Nå er han pensjonist, eller i alle fall kaller han seg det.

– Etter at jeg ble pensjonist har jeg begynt å jobbe tre dager i uka på Lindland gård og deres prosjekt «Inn på Tunet». Der jobber jeg med en grupper som har demens, en seniorgruppe og noen ungdommer, sier Tor Evert Bentsen.

Tor Evert Bentsen er nominert til folkets ildsjelpris 2022. Foto: Espen Sand