BEAVER CREEK (Aftenposten): Det internasjonale skiforbundet (FIS) tildelte riktignok VM på ski til Oslo og Rjukan i 1940, men det mesterskapet ble avlyst på grunn av den andre verdenskrigen.

Mens den forrige gullgenerasjonen med Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus fikk oppleve et stort mesterskap på hjemmebane, OL på Lillehammer, får aldri Aksel Lund Svindal eller Kjetil Jansrud kjøre om store titler foran hjemmefansen. 20 år gamle Henrik Kristoffersen kan kanskje drømme om å bli hyllet som verdens beste i en norsk bakke, men da skal han sannelig holde seg lenge i verdenseliten.

– Norge bør kunne arrangere et VM uansett hvilken skigren man snakker om, sier skipresident Erik Røste.

Men derfra til handling når det gjelder alpint er det et stykke.

Nordiske grener først

– Planene for et OL i Oslo 2022 var lenge styrende for mye av det vi gjorde. Nå er vi i gang med en prosess for å få i VM nordiske grener i Trondheim. Om det blir 2021 eller 2023 vet vi ikke ennå. Å søke alpin-VM samtidig er ikke mulig. Det har vi ikke kapasitet til. Men kanskje når vi snakker slutten av 2020-tallet eller starten av 2030-tallet, sier Røste.

– For oss er det Gudbrandsdalen som er aktuelt, i hvert fall akkurat nå. Vi har nasjonalanlegg for fart i Kvitfjell og er i ferd med å etablere nasjonalanlegg for tekniske grener i Hafjell, legger Røste til.

Han minner om at det ikke er så lenge siden Norge gjorde alvorlige forsøk på å få alpin-VM:

– Vi forsøkte fire ganger på rad fra 2001 til 2007 uten å lykkes. Da så svenske Åre kom inn og fikk mesterskapet i 2007 på første forsøk, la vi vår søknad bort, forteller skipresidenten.

Akkurat hvorfor man ikke nådde frem den gangen, er han ikke sikker på. Men som han sier:

– Når vi ser hvilke steder vi har kjempet mot, så har vi tøffe konkurrenter.

Noen vil ha det til at logistikken talte mot Norge. Selv om FIS er aldri så fornøyd med måten det arrangeres verdenscup på i Kvitfjell, er det langt til Lillehammer, som vil være et naturlig sentrum når verdenspressen kommer på besøk.

Dessuten er det, som alltid når det gjelder tildeling av mesterskap, snakk om allianser. Dem hadde ikke Norge nok av da avstemning etter avstemning gikk skeis.

Kommer på bordet nå

Aftenposten vet at skistyret i neste måned kommer til å bli utfordret på å starte en prosess mot en ny VM-søknad.

Hafjell/Kvitfjell skal arrangere junior-VM neste måned, og alpingrenene i ungdoms-OL i 2016. Der i gården mener man i hvert fall at det er på tide å tenke på et senior-VM.

Gian-Franco Kasper er president i FIS. Han trekker med en gang frem atmosfæreaspektet når vi spør ham om mesterskapstildelinger.

– Norge er helt fantastiske på å arrangere VM i nordiske grener. Vi kunne aldri arrangert det her i Colorado. Noen steder er bedre egnet for det ene, noen for det andre. Men Norge har en god sjanse til å få alpin-VM dersom de søker igjen. I hvert fall så lenge de holder seg til Kvitfjell og dropper Hafjell, sier han.

Det siste poenget handler om å samle farts— og teknikkdisiplinene.

– Ja, FIS ønsker det slik. Dessuten blir det veldig dyrt å bygge opp to steder for et slikt mesterskap, mener Erik Røste.

– Liten økonomisk risiko

Ifølge avisen Denver Post koster årets VM rundt 450 millioner norske kroner. Så mye behøver det ikke koste i Norge, og Røste er ikke veldig engstelig for den økonomiske risikoen.

– Da vi søkte, hadde vi rimelig god kontroll på finansene. FIS sitter på TV-rettighetene, og tilbakebetalingen er vel fire ganger så mye fra dem på et alpin-VM som på et VM i nordiske grener, sier han.

Gian-Franco Kasper vil ikke rangere viktigheten av de forskjellige skimesterskapene, men sier at rent TV-messig er alpin-VM mye, mye større internasjonalt.

Claus Ryste er alpinsjef i Norges Skiforbund. Han er klar på at alpinseksjonen ønsker at man igjen tar opp spørsmålet om en VM-søknad:

– Vi må bare sørge for at vi har et konsept som er så godt at vi vinner en avstemning. Anlegget i Kvitfjell slik det er i dag er ikke godt nok. Vi må også sørge for å ha fasiliteter rundt som holder mål. For rekrutteringen til alpint ville et stort mesterskap på hjemmebane bety mye.

PS: FIS regnet lenge OL også som verdensmesterskap. Derfor står OL i Oslo 1952 også som VM i alpint.

FAKTA

VM-arrangører i alpint

Sveits 7

Østerrike 7

Italia 5

USA 4

Frankrike 3

Sverige 2

Tyskland 2

Polen 1

Chile 1

Japan 1

Spania 1

  • Årene der OL og VM ble slått sammen er ikke med