— Nei, det er slett ikke monotont, og jeg blir ikke svimmel, ler Anita Yvonne Stenberg (24) fra Drammen.

I løpet av en uke sykler hun mellom 500 og 600 runder på en velodrom. Alt hun skal gjøre er å tråkke fort og svinge til venstre. Hun er helt overlegent best i Norge og har allerede 38 NM-gull som bevis. Forklaringen er ganske innlysende: Da hun skjønte at banesykling var hennes arena, tok hun konsekvensen og flyttet til Danmark.

I Norge har vi foreløpig bare drømmer og planer om bygge en velodrom – eller rettere sagt: fire velodromer. De finnes i Asker, i Sola i Levanger og i Bergen. Men om og når disse planene eventuelt realiseres, er usikkert.

At det går an å bli bra uten å ha ordentlige forhold å trene på viste jo Knut Knudsen da han vant både OL- (1972) og profesjonelt VM-gull (1973) i forfølgelsesritt.

Fart og styrke

På bane handler det kun om fart og styrke. Det er mange disipliner, og Stenberg satser først og fremst på OL-øvelsen Omniuim. Det var i denne øvelsen den kjente briten Mark Cavendish tok sølv i under OL i Rio.

Målet under EM er komme blant de seks beste. På sikt skal hun kjempe om medalje i OL om fire år. Hun ser også for seg å sykle i mange, mange år fremover. Kvinnelige syklister, som for eksempel Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) og Cecilie Gotaas Johnsen (40), holder ofte på i en høyere alder enn menn.

- Foreløpig er det ikke mye penger i det, sier Anita Yvonne Stenber. Foto: Privat

Men der de som sykler ute kan komme seg på profesjonelle lag, er det mye vanskeligere å finansiere banesatsingen. Stenberg har noe støtte fra Norges Cykleforbund til å komme seg rundt på konkurranser, men i det daglige må hun finne deltidsjobber for å klare de daglige utgiftene.

Proff i USA

Tidligere i år var hun med på lanseringen av World Cycling League i USA. Det er en profesjonell liga som håper å kunne ta opp konkurransen med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Ligaen har egne kontrakter med ryttere og gode pengepremier til løp.

— Første gang var mest som en audition. Nå har jeg fått beskjed om at det først starter for alvor opp høsten 2017. Men jeg er absolutt interessert i å sykle der, forteller hun.

Nylig fikk hun også invitasjon til å være med på seksdagerssirkuset som har konkurranser i steder som London, Amsterdam, Berlin og København.

— Foreløpig er det ikke mye penger i det heller. Men dersom man er i topp-3, vil det nok kunne dekke husleie og faste utgifter for en måned eller to, sier Stenberg.

Anders Oddli er Norges andre representant i EM i Frankrike.

EM på bane vises hver dag på Eurosport 1. Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Johaug-saken, mysteriet rundt kremen i Livigno og et hatoppgjør uten futt.