Hanne Hegh var med på det store gjennombruddet da de norske håndballjentene ble nasjonale kjæledegger med VM-bronsen i Nederland i 1986. Hegh debuterte som 19-åring i 1979, og fikk totalt over 200 landskamper for Norge.

Nå er datteren Emilie Hegh Arntzen (20) i gang med å kopiere moren.

— Utmerket seg

Torsdag ble nemlig den ferske Byåsen-spilleren tatt ut på A-landslaget for første gang, og blir med landslagstroppen som reiser til Danmark og Golden League i midten av oktober.

— Vi tar ut Emilie og Vilde Ingstad (Oppsal). De har nettopp avsluttet sin tid som juniorspillere i sommer, og er spillertyper som har utmerket seg på yngres landslag – og også i sine klubber gjennom høsten, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til adressa.no.

Golden League er en viktig del av EM-oppkjøringen for håndballjentene, men Hergeirsson poengterer at Hegh Arntzen først og fremst er med i et langsiktig perspektiv.

— Vi har stort sett tatt opp førsteårs seniorer hver høst, men vi vet at det er en prosess. Noen tar nivået fortere enn andre. Emilie og Vilde er potensielle spillere både på kort og lang siktig, men først og fremst på lang – uten at de skal stå med luen i hånden under samlingen nå, sier islendingen.

- Kan bli en god back

I 2010 gikk både Mari Molid, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal rett inn i en mesterskapstropp som førsteårs seniorspillere. Hergeirsson åpner for at det kan skje også denne høsten, uten at han lover noe som helst.

— Det er ingen umulighet, men det er ikke det de skal være være opptatte av nå. De skal suge til seg erfaring, læring og bidra med det de kan når de får muligheten. Det er det som skal være målet og forventningene, sier han.

Landslagssjefen har forhåpninger til at Hegh Arntzen skal ta steg fremover.

— Hun har både spilleforståelse og høyde og rekkevidde i midtforsvaret. Emilie har et godt skudd og et godt blikk. Hun er en bakspiller, og kan bli en god sådan, skryter han – og poengterer samtidig at hun fortsatt har en jobb å gjøre.

— Hun har mye å gå på i forflytning og styrke, men det jobbes med jevnt og trutt i det daglige. Hun har tatt gode steg siden hun gikk til Byåsen, sier han.

Larviks Tine Stange har meldt forfall til A-landslagstroppen på grunn av en kneskade.

— Hun er ute i hvert fall i fire uker, forteller landslagssjefen.