Larvik (Aftenposten.no): Norges Håndballforbund har som målsetning at jentene skal kjempe om medalje i mesterskapene. I år blir det tøft nok å komme seg videre?

— Dette er den største ombyggingen jeg har vært med på siden jeg kom med i 1996, sier Thorir Hergeirsson og skuer ut over spilleflaten i Arena Larvik. Der er det så mange ukjente at selv støtteapparatet holder på å pugge de nye navnene.

— Det er veldig spennende og inspirerende å jobbe med så mange nye spillere, men vi må forvente at det kommer til å svinge mer enn vi er vant til.

- Så mye at medalje i EM er urealistisk?

— Vi er ikke den heteste medaljekandidaten, men slik jeg kjenner jentene drar de til EM for å slåss om medalje. Men om det er realistisk vet vi mer om etter Golden League i Danmark neste uke.

Generasjonsskifte

Norge har vært begunstiget med kontinuitet på landslaget. Mange av stjernene likte seg så godt der at de tok fast bopel med landslagsdrakten.

Nå har en støttevegg ramlet ut. Katrine Lunde er gravid, Heidi Løke har tatt pause, Marit Malm Frafjord rekker ikke å komme i form etter skulderskade, Isabel Blanco har gitt seg og Anja Edin-Hammerseng prioriterer familien. I tillegg har Amanda Kurtovic vært skadet og blitt skadet (må fingeropereres).

Hergeirsson er klar på hva som må til hvis desember igjen skal bli den festmåneden det norske folk har vent seg til foran TV-skjermen.

— Vi er avhengig av tre ting. De som er igjen av de etablerte må være på topp. De fra 1990-gjengen som har vært med på en del må ta nye steg. De må bli ledertyper, bli verdensspillere og dra lasset. Og de nye må ta steg jevnt og trutt. Gripe sjansen når de får den.

Et sterkere lag

VM i fjor ble en liten skuffelse for Norge, som ikke var med da medaljene skulle deles ut. Hergeirsson kom til en liten erkjennelse.

— Kvinnehåndballen er blitt mer fysisk. Vi har jobbet mye med styrkedelen i vår og sommer. Det gjelder noe annet for landslagsspillerne enn for Grundigliga-spillerne. Nå som bare EM-vinneren er kvalifisert til neste mesterskap, vil konkurransesesongen vare ti måneder, sier Thorir, som medgir at han har kort tid på seg til å forme et EM-lag. Helst vil han se lengre fremover.

— I årgangene frem til 1994-landslaget er det et stort potensiale frem mot 2020. Da kan vi ha et lag som er like solid og stabilt som det vi har hatt.

Men Thorir Hergeirsson vet at han ikke får seks år på seg til å levere varene.

Dette er håndballjentenes oppkjøring til EM:

9.-12.10. Golden League i Danmark mot Brasil, Frankrike og Danmark.

27.-30.11 Møbelringen Cup mot Danmark, Frankrike og Serbia i Arene Larvik (to første) og Oslo Spektrum.

5.-22.12 EM i Kroatia og Ungarn. Norge spiller i Debrecen med innledende kamper mot Romana, Ukraina og Danmark.