ULLEVAAL (Aftenposten.no): Håvard Nortdveit var en av nøkkelspillerne da Borussia Mönchengladbach overraskende endte på fjerdeplass i den tyske Bundesligaen sist sesong.

22-åringen fikk 31 Bundesligakamper på Borussias midtbane.

Men på det norske A-landslaget står han kun med tre kamper. Kun én gang har han fått sjansen i en kamp av betydning, da han startet i skjebnekampen mot Danmark i EM-kvalifiseringen.

— Da var jeg ganske fersk i gruppen, og det ville vært merkelig om jeg skulle gått rett inn i startelleveren. Jeg er fremdeles ung, og håper jo å få flere landskamper etter hvert. Bundesliga er en stor liga, og landskampene vil nok komme om jeg presterer der, sier Nordtveit til aftenposten.no.

- Klar for mer spilletid

Flere spillere har de siste årene vært innom ankerrollen i Drillos 4-5-1-formasjon.

- Føler du at du nå er klar for å gå inn i den rollen permanent?

— Ja, absolutt. Målet mitt er å bli en stamspiller på landslaget, sier Nordtveit.

— Men jeg må vise det med beina. Jeg kan ikke bare stå her å si at jeg skal spille fast. Prestasjonene får avgjøre. Men jeg håper at jeg har det som skal til, legger han til.

Landslagssjef Egil Drillo Olsen har store forhåpninger til Nordtveits prestasjoner foran den kommende VM-kvalifiseringen.

— Håvard er en spiller vi har veldig store forventninger til. Han kan bli et veldig viktig våpen i VM-kvalifiseringen, det har jeg god tro på, forteller Drillo.

Fotballprofessoren varsler at vi kan få se mye til Nordtveit som den dype midtbanespilleren.

— Det er der han trives i best, og det er der vi får se ham på onsdag (treningskamp mot Hellas, jour.anm.), sier han.

Drillo har eksperimentert i sentrallinjen, uten å være helt fornøyd.

— Det er vel ingen stor hemmelighet å si at det er i midtbaneleddet hvor vi leter etter den rette sammensetningen, finne de rette spillerne og de som er i best form, sier Drillo til NTB.

Semb full av lovord

Også toppfotballsjef Nils Johan Semb er full av lovord om Haugesund-gutten.

— Han har hatt en veldig fin utvikling. Håvard har egentlig vært innom landsalgslupen helt fra han ble hentet av Arsenal. Der hadde han en meget god treningshverdag. Så er det klart at det er vanskelig å spille seg inn på førstelaget der, men han har siden gjort de riktige tingene. Først var han på utlån i Nürnberg og Lillestrøm, før han nå har hatt supersuksess i Borussia Mönchengladbach og etablert seg som en veldig solid Bundesliga-spiller, er Sembs vurdering.

— Jeg tror absolutt at han kan etablere seg i den dype midtbanerollen på landslaget i VM-kvaliken, sier toppfotballsjefen.

Flere signeringer

Nordtveit forteller at han har hatt en god treningssommer, men erkjenner at det skal holde hardt med en kopi av fjorårets suksess.

— Sesongen i fjor var fantastisk. Det var ingen som hadde forventet det, fokus var egentlig å holde oss lengst mulig vekk fra nedrykksplassen. Vi fikk en god start, og det tror jeg var viktig. Vi får satse på å få en like god start i år, sier han.

Klubben har over sommeren mistet stjerneskuddet Marco Reus (Borussia Dortmund), Dante (Bayern München) og Roman Neustädter (Schalke 04). Til gjengjeld er Granit Xhaka (Basel), Luuk de Jong (Twente) og Álvaro Domínguez (Atlético Madrid) blitt hentet inn.

— Det har blitt investert i laget. Så får vi se om de innfrir, sier Nordtveit.

Han vil mest sannsynlig utgjøre en midtbaneduo med Xhaka, som forrige sesong markerte seg som et av fotballeuropas største talenter.

- Han er venstrebeint og jeg høyrebeint, og det er en god start. Begge vil ta offensive løp, men det er nok han som har mest offensive kvaliteter, så jeg vil nok få hovedansvaret for det defensive. Men jeg jobber med å utvikle det offensive spillet mitt , forklarer Nordtveit.

Arsenal følger utviklingen

Å være én av to sentrale midtbanespiller i Mönchengladbachs 4-2-3-1-system er annerledes fra ankerrollen på det norske landslaget. Men Nordtveit hevder at han håndterer den tilpasningen greit.

— På landslaget er jeg en skjerm foran forsvaret som skal plukke opp det som kommer. Man har hele rommet for seg selv, noe som kan være enklere å forholde seg til enn hele tiden å måtte vurdere sin posisjon ut fra partnerens, sier han.

— I Mönchengladbach er det mye mer fokus på ballbesittelse, og ikke like direkte som på det norske landslaget. Men Norge ønsker å bli mer fremoverrettet, og gode på å vende opp hurtig. På det området føler jeg at jeg har tatt flere steg, forteller Nordtveit.

Han vet at Arsenal fortsatt følger nøye med på hans utvikling, og håper han en dag kan bli god nok til å spille for klubbens førstelag.

- Jeg har alltid hatt som mål å spille på et høyest mulig nivå, men akkurat nå er Bundesligaen midt i blinken for utviklingen min. Nivået i Tyskland har løftet seg betraktelig de siste sesongene, og ligaen er nok litt undervurdert , mener han.

— Alle i Skandinavia sier at Premier League er best, men de ville nok fått bakoversveis om de så hva storklubbene her gjør.