— Vinden blåser fra vest i Hockey-Norge, og det digger jeg, sier BIK-trener Pål-Erik Glomsaas.

Riktignok blåser den bare fra sørvest akkurat nå, men det håper både regjerende norgesmester Stavanger Oilers og Bergen Ishockeyklubb å få justert. Klubbene er i disse dager nemlig i samtaler om en samarbeidsavtale, som skal gi sportslig avkastning til begge klubbene over tid.

— Bergen har kommet med en henvendelse om et samarbeid, og det er noe vi synes er interessant. Etter sesongen skal vi sette oss ned og finne ut hvordan vi skal få det til rent praktisk, sier Pål Haukali Higson, sportslig leder i Stavanger Oilers.

Fri flyt av spillere

I første omgang vil samarbeidet innebære at spillere under 23 år skal kunne flyttes fritt mellom klubbene. Det betyr at de spillerne som gjerne ikke er gode nok til å være en del av Oilers' førstelag, får spille kamper for Bergen isteden. Og dersom noen av Bergens spillere skulle bli så gode at de er aktuelle for Oilers, så vil de få muligheten til å prøve seg på det øverste nivået.

Det skal dog nevnes at klubbene selv bestemmer over sine spillere.

Pål Haukali Higson, sportslig leder i Stavanger Oilers. Foto: Kristian Jacobsen

— Det er en vinn-vinn situasjon. For BIK betyr det at vi kan vise talentfulle bergensere at vi kan være et steg på veien mot toppen av norsk hockey, samtidig som vi får et bedre sportslig nivå av å ha Oilers-spillere i stallen, sier Glomsaas.- For Oilers betyr det at vi kan gi spillere uten spilletid hos oss god matching. Det er den umiddelbare gevinsten av et slikt samarbeid, som kanskje på sikt kan bli til noe mer, sier Higson, som understreker at ingenting er hogget i stein ennå, men at de ser positivt på et samarbeid mellom vestlandsklubbene.

— Jeg tror hele Hockey-Norge håper at Bergen skal bli en viktigere aktør. Hvis vi kan være med å bidra, så gjør vi gjerne det, sier han.

- Bergen kan bli en hockeyby

1.-divisjonsklubben håper at samarbeidsavtalen også skal kunne gjelde på flere områder enn spillerlogistikk. Håpet er at BIK en gang skal vokse seg så stor at det en gang kan bli et spennende lokaloppgjør mellom de to vestlandsklubbene på høyeste nivå.

— Det de har fått til i Stavanger viser at Bergen også har et stort potensial som hockeyby. Det finnes mange likheter, og vi er en enda større by, sier Glomsaas.

Det var han som fikk ideen tidligere i vinter.

— Samtlige hockeyklubber i Norge har noe å lære av Oilers, og med en samarbeidsavtale kan vi lære av og utnytte oss av deres kapasitet. Tanken er ikke at vi skal bli en farmerklubb, men at vi skal kunne samarbeide om en sportslig og organisatorisk utvikling som begge kan tjene på, sier Glomsaas.

Det er ikke snakk om et økonomisk samarbeid.

I løpet av og etter sluttspillet i Get-ligaen vil representanter fra BIK dra til Stavanger for å diskutere samarbeidsvilkårene videre.

— Vi skal kikke på forholdene og sette opp en agenda for hva vi ønsker av samarbeidet. Kanskje vi kan få spille treningskamper, ha noen fellestreninger eller utveksle andre erfaringer også, sier markedssjef Sven-Arild Wågsæther.

Suksesshistorie

Stavanger Oilers er en suksesshistorie i norsk ishockey. Klubben har mobilisert massene i Stavanger, trekker regelmessig 4.000 tilskuere til hjemmekampene og omsetter snart for mer enn Sportsklubben Brann. Etter å ha pumpet millioner inn i Oilers, står millionæren Tore Christiansens klubb nå på egne bein. Klubben går med millionoverskudd.

Christiansen har tidligere uttalt at han også vil hjelpe til med å lage en lignende historie i Bergen. For kommentarer om den potensielle samarbeidsavtalen henviser han til Higson, men han understreker at han er positiv.

— Jeg ser positivt på alt som har med hockey i Bergen å gjøre, sier stavangermannen.