Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

FALUN: Tigere. Seigmenn. Pippi Langstrømpe. Gremlins.Kan tanker på dette få de norske skijentene til å løfte hodet igjen inn mot torsdagens stafett i Falun?

DIREKTE 13.30: Damestafetten

Det høres kanskje banalt ut at dyr, godteri og eventyrfigurer skal kunne løfte dem etter tirsdagens smørebom. Men det er nærmere sannheten enn det høres ut.

Bjørgen i angrep

Blant de 73 lederne på det norske deltagerhotellet er nemlig Brit Tajett-Foxell. Den 67 år gamle idrettspsykologen er en mester til å få norske idrettsstjerner til å se muligheter istedenfor begrensninger når de negative tankene slår inn.

Siden hun ble headhuntet av Olympiatoppen fra The Royal Ballett i London i 1999, har hun med sine underfundige, men effektive metoder bidratt med det lille ekstra. For mediene er hun nesten umulig å få i tale, men for utøverne er hun alltid på stasjon.

Hun har fått Marit Bjørgen til å tenke at hun er en fresende tiger klar til å angripe.

Hun har bedt Astrid Uhrenholdt tegne et bilde av seg selv både som seigmann og som Pippi Langstrømpe, den vesle Astrid Lindgren-figuren som er så sterk at hun løfter hester over hodet.

Hun har fått andre til å se for seg en sint gremlin som står i døråpningen og sier at her kommer ingen inn. Målet da blir å snike seg inn bakveien for å løse opp frykten.

Hun har fått Postgirobygget til å spille inn en låt for å få roeren Olaf Tufte i godt humør.

Det positive kicket

Spesialiteten hennes er å røske opp i idrettsheltenes mentale sperrer. Hovedfokus er å få dem på rett spor. Og det er ikke hun alene om. I Falun danner hun psykolog-par i den norske troppen sammen med Nicolas Lemyre. 42-åringen fra Canada har doktorgrad i idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole.

Sammen med utøverne jakter de på godfølelsen. Det glade i mennesket. Det positive kicket som skal gi det lille forspranget på konkurrentene. Denne bittelille detaljen som kan utgjøre den store forskjellen mellom gull og sølv.

Det dreier seg om kunsten å tenke positivt.

Kunsten å sette problemene i et perspektiv hvor de blir lettere å takle.

Kunsten å overvinne frykten.

Kunsten å hente frem sitt beste når det gjelder som mest.

Når smerten kommer og melkesyra begynner å svi for Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Marit Bjørgen på dagens stafett, skal de heller tenke at de må trykke mer på skiene. Gå effektiv, mase minst mulig, gjøre det enkelt. Smerten skal heller flyttes et annet sted. De vet at de er best så lenge skia er bra.

Det handler om forskjellen mellom smalt og bredt fokus. Når de går renn, skal de konsentrere seg om oppgavene der og da. Ingenting annet.

Spiral av seltvil

På Torino-OLs siste dag for ni år siden kom daværende toppidrettssjef Jarle Aambø med en innrømmelse. De hadde undervurdert den mentale biten. De hadde ikke med seg nok idrettspsykologisk kompetanse. Norge gjorde et elendig OL. Spriral av selvtillit ble til en spiral av selvtvil og det ble bare to gull.

I evalueringen etterpå kom det frem at bare syv prosent av utøverne i den norske troppen brukte idrettspsykolog fast. Ni år senere får alle som vil hjelp til å rydde opp i topplokket.

— Psykologer er for tapere, fastslo den svenske kommentatoren Lasse Anrell under OL i Vancouver for fem år siden.

Så slo han bombastisk fast at mentale coacher «bare prater skit» og at armeen av norske psykologer bare var et uttrykk for svakt lederskap.

Tullet han? Faktisk ikke.

En så håpløs, gammeldags holdning er det heldigvis ikke så mange som har. Selv ikke i Sverige, selv om avisen Expressen torsdag formiddag med stor tittel meldte at Johaug tvinges til psykologhjelp.

Siden våren 2013 har Charlotte Kalla fått hjelp av Thomas Nilsson. Kanskje var det pratene med psykologen som ga Kalla det ekstra løftet som gjorde henne til hele Sveriges gulljente tirsdag? Andre svenske utøvere bruker Stig Wiklund.

I idrettsverdenen er mentale rådgivere og inspiratorer på moten.

Northug unntaket

Martin Johnsrud Sundby bruker Erik Bertrand Larssen. Det samme gjør golferen Suzann Pettersen. Landslaget i fotball har hentet Anne Marte Pensgaard inn i teamet. Hun er fagansvarlig innen idrettspsykologi på Olympiatoppen. Under seg der har hun fire fagansatte.

Mental trening er et tilbud til alle topputøvere, mens det det samme var et sentralt tema da Olympiatoppens prestasjonsklynge hadde samling før jul.

Så får det helle bare være at den største av dem alle i norsk langrenn for tida, Petter Northug, sa følgende under Tour de Ski tidligere i vinter:

— Jeg tror at hvis en psykolog hadde pratet med meg, så hadde han ikke vært psykolog lenger…

Fleip eller fakta? Ikke godt å si når avsender er Petter Northug. For etter onsdagens 15 km i Falun fastslo han med et skjevt smil at han skulle ha psykologhjelp på stadion, på hotellet etter løpet og neste dag.

Sikkert er det i hvert fall at nøkkelen til suksess sitter mellom ørene.

Og at noen trenger mer hjelp enn andre.