Aabrekk gikk tøft ut på pressekonferansen da han ble presentert. Han mente norsk fotball hadde en del å gå på når det gjaldt trening, derfor skulle treningsmengden i AaFK dobles. I forrige uke gjennomgikk spillerne flere tester for å sjekke status.

– Når du slipper dem og ikke har kontroll på nesten to måneder på grunn av ferie og egentreningsperioden, så er du selvfølgelig spent på hva som er status. At det var et litt varierende resultat, er slik det bruker å være, sier AaFK-treneren til Sunnmørsposten.

Variable resultater

Det er fysioterapeut Jonas Nordal som er «testsjef» i klubben.

– Resultatene viser at det er bedring i forhold til hvor spillerne var på samme tid i fjor. Det var et relativt bra snitt for å være på denne tiden av året, men resultatene viser også at vi har vårt å jobbe med, sier han.

Aabrekk er klar på hva som blir viktig i fortsettelsen.

– Det er viktig å dosere treningene riktig framover, for det er helt avgjørende for å treffe når vi har økt treningsmengden så mye. Vi passer ekstra godt på spillerne som kommer fra lavere divisjoner og ikke er vant til samme kjøret, som Carl (Björk) og Daniel (Gretarsson). Sistnevnte har tatt treningsmengden veldig greit og imponerer meg.

Utfordring

– Har du vært redd for at spillerne skulle bli skadet som en følge av den økte treningsmengden?

– Ja, det er klart det er ei utfordring rundt det, men jeg føler vi har kontroll på det. I fotball er det en katabol fase der vi bryter ned og en anabol fase der vi får effekt ut av treningen og bygger opp igjen. Det er ikke noe hokus pokus, sier han og legger til.

– Men vi må være bevisste på at det kreves mer tid til restitusjon, og det handler om alt fra kosthold og søvn, når du skal trene mye.

Jogging på asfalt

Det at AaFK starta oppkjøringen med ei økt jogging på asfalt, skal ha skapt reaksjoner i Fotball-Norge. Flere skal ha fått et inntrykk av at AaFK skulle bruke oppkjøringen til å jogge på asfalt for å komme i bedre form.

– Den økten var primært en mental test, men den gir et inntrykk av basisutholdenheten, uten at den er så veldig fotballspesifikk, sier Nordal.

– Hvis det er noen som tror at vi skal trene som er gammeldags fotballag, så kan de ta det helt med ro. Den første økten var bare for å komme litt i gang på en annen måte en vanlig. Det er ingen grunn til bekymring, sier Aabrekk og ler.

Han mener AaFK trener og gjør seg klar for morgendagens fotball.

– Det er litt kjekt å se at landslaget har gått fra å snakke om Manchester City og Atlético Madrid til å besøke Bayern München. Kanskje de har lyttet litt til impulsene som vi også har gjort? Når det gjelder trening, så mener jeg vi er helt i front på det området. Vi trener som de moderne fotballagene.

Passer på hverandre

Han viser til viktigheten av blant annet repetitive sprinter og agilitytrening.

– Vi har mange dyktige folk som jobber i klubben, så vi passer godt på hverandre for å få en optimal treningshverdag. Vi har for eksempel Egil (Eliassen) som kommer rett fra Bundesligaen.

Aabrekk er beroliget etter de to første ukene med treninger, men han vet allerede hvor den neste endringen blir.

– I år får ikke spillerne fri hele november, for å si det slik. Det hadde vært kjekt om vi var med helt til cupfinalen, for da hadde det løst seg selv, sier han og gliser.