DEBRECEN (Aftenposten.no) : I 1986 skulle Norges håndballjenter ta steget opp blant de store. Så ble keeper Linn Siri Jensen skadet i den første kampen. Og dermed var det gjort? Ja, da var det gjort. For da kom reserven Kjerstin Andersen inn!

I går sto 24 år gamle Silje Solberg med en oppgave hun ikke har hatt før, hovedansvaret for å tette en 3x2 meter stor åpning ca. en femtedel av den norske befolkningen er svært opptatt av i desember. Det endte med seier 34-23. LES OGSÅ: Ny festkveld da Norge knuste Ukraina

Da Kari Aalvik Grimsbø tuslet av banen 11 minutter før slutt i åpningskampen mot Romania, visste ingen at det var med en meniskskade som setter henne utenfor på ubestemt tid.

Skepsisen var også stor da Kjerstin Andersen måtte overta for Linn Siri Jensen i 1986. I stedet ble det hurra for Andersen i mange år fremover.

Mesterskapet for 28 år siden – med Sven-Tore Jacobsen som hærfører – ble Norges gjennombrudd internasjonalt. Siden har vi stort sett vært med i tetkampen – ikke minst takket være etterfølgerne etter Kjerstin Andersen: Cecilie Leganger, Heidi Tjugum og Katrine Lunde – og så har Kari Aalvik Grimsbø hatt noen innhopp av den medaljegivende sorten.

Og foruten verdensstjernene har vi hatt toppkeepere som Annette Skotvoll, Hege Frøseth (Bjørnebye) og Kjersti Beck.

Ukraina ble utspilt

Silje Solberg så ut til å være litt preget av ansvaret i starten, men hadde heller ikke den hjelpen av forsvaret som Grimsbø hadde i premièren. Derfor slet Norge med å sage av de blågule. Fire minutter før pause ledet Norge bare med to mål.

Så våknet Silje Solberg mot slutten av omgangen, og vi kunne gå til garderobepraten med 17–13. Da var det lite sannsynlig at et dårligere trent ukrainsk lag skulle ta igjen O2-harene til Thorir Hergeirsson.

LES OGSÅ: Norges keeperstjerne: — Jeg har ikke vært borti lignende smerte

Det ble enda mindre sannsynlig da rødt, hvitt og blått skjerpet forsvarsspillet i annen omgang. Det gjorde at Silje kunne heve redningsprosenten fra 35 prosent de første 30 minuttene til 41 totalt.

— Jeg gledet meg til å få mer ansvar, men ikke fordi Kari ble skadet. Nå gleder jeg meg bare til fortsettelsen. Det var deilig å bli ferdig med denne kampen. Jeg var ikke fornøyd med starten, men spilte meg opp etter hvert. Nå kan jeg senke skuldrene, sier Silje, som også gledet seg over at tvillingsøster Sanna scoret på seks av seks – ny rekord på landslaget. Et par av dem kom etter langpasning fra Silje – omtrent som da jentene trente akkurat på i barneårene under sommerferiene i Sverige.

Motstander uten ressurser

Da Norge dro enda mer fra, fikk landslagssjefen anledning til å hvile stjernene. Inn kom Betina Riegelhuth, som knallet inn tre, Maja Jakobsen, Emilie Hegh Arntzen, Ida Bjørndalen Karlsson og den i all hast innhentede annenkeeperen, Emily Sando.

Et norsk tap mot et Ukraina som har opplevd krigstendenser og interne stridigheter ville vært pinlig. Norge har flere personer i støtteapparatet enn det er spillere i troppen. Ukraina har så lite penger at forbundet ikke hadde råd til å betale spillernes forsikring før EM. Det måtte trener Leonid Ratner (76), som selv tjener 1700 kroner måneden, tigge klubbene om å gjøre.

Ukraina greide så vidt å få draktene på plass til mesterskapet begynte. De kom dagen før. Og bonus til spillerne? De var lovet 3000 kroner for å komme til EM, men har ennå ikke sett noe til pengene.

Bonusen hittil er en jevn første omgang mot Danmark og Norge.

Kommende kamper:

Innledende runde i EM avsluttes torsdag med disse kampene:

Kl. 18.15 Romania-Ukraina

Kl. 20.30 Norge-Danmark

De tre beste lagene fra puljen går videre til hovedrunden og møter de tre beste fra gruppe A. Der spiller Ungarn, Spania, Russland og Polen.