Ukraina-Norge 23-34 (13-17)

DEBRECEN (Aftenposten.no): På forhånd mente mange at dette ville bli Norges enkleste kamp i EM, men trener Thorir Hergeirsson hadde på forhånd advart mot å tro at møtet med ukrainerne ville bli en walk over.

Det skulle vise seg at den sindige islendingen fikk rett.

Da Norge tok time out 19.21 minutter ut i kampen, var stillingen 11-10 til det norske laget.

Nora Mørk hadde tydeligvis bestemt seg for å stå frem og ta ansvar, for da hun scoret like etter timeouten var det hennes fjerde for kvelden, i tillegg til å ha skaffet Norge et straffekast.

Solberg tok ansvar

Sanna Solberg hadde også markert seg med to mål fra venstresiden, mens hennes søster i mål, Norges nye førstekeeper Silje Solberg, slet med å komme inn i kampen. Hun reddet et straffekast tidlig, men de aller fleste ukrainske skuddene gikk i mål.

Noe det norske forsvaret selvsagt må ta sin del av ansvaret for.

Men de siste ti minuttene av den første omgangen fløt det bedre for Norge. Solberg – keeperen – vartet opp med flere redninger, og endte på en redningsprosent på 35 før pause. Fremover på banen fortsatte Nora Mørk å plage det ukrainske forsvaret.

Til pause ledet Norge med fire, og den mørke bakspilleren fra Larvik hadde scoret seks ganger. Fire av dem var spillemål, det samme som Sanna Solberg gikk til pause med. Solberg traff på fire av fire, best treffsikkerhet aktørene i hvitt i første omgang.

Løke våknet

Heidi Løke scoret kun en gang i første omgang, i den andre nettet hun tidlig to ganger.

Det gjorde også Sanna Solberg, som fulgte opp i den andre der hun slapp i den første.

Norge seg sakte, men sikkert ifra. Linn-Kristin Riegelhuth Koren begynte å treffe fra kant, mens lillesøster Betina scoret tre ganger før kampen var slutt.

Pernille Wibe markerte seg mest med knallhardt forsvarsspill, noe dommerne mente var i overkant hardt tre ganger. Med tre tominuttere fikk hun også se det røde kortet.

Det ukrainske laget ble trøttere og trøttere utover i kampen, noe som gikk utover kvaliteten i avslutningene. Da 23 minutter trikset Camilla Herrem inn sitt tredje for kvelden. Det ser ikke ut til at Thorir Hergeirsson trenger å frykte for kvaliteten på venstrekanten.

Mesterskapsdebutant i mål

Det har vært sagt og skrevet mye om den norske keepersituasjonen etter at førstemålvakt Kari Aalvik Grimsbø fikk trøbbel med kneet i åpningskampen.

Inn i troppen kom Emily Stang Sando. Esbjerg-keeperen fikk spille de siste syv-åtte minuttene, og fikk også kjenne på hvordan det er å redde i et europamesterskap.

Etter at Romania og Danmark delte poengene tidligere i kveld, betyr det at Norge med seier mot danskene torsdag har sikret seg et perfekt utgangspunkt før mellomrunden.