Det var hendelsen som sjokkerte en hel fotballverden. Da kampuret nærmet seg 80 minutter, i gruppespillskampen mellom Italia og Uruguay, fikk Giorgio Chiellinis skulder et ublidt møte med kjeften til Luis Suárez.

Konsekvensen ble at Suárez ble kastet ut av VM. På nettet florerte det med bilder og kommentar som latterliggjorde uruguayanerens biting.

Suárez startet forrige sesong som en hatet mann — avsluttet den med å avgjøre den aller største finalen. Les historien her.

Suárez hadde dessuten gjort det minst to ganger tidligere, i kamper for henholdsvis Ajax og Liverpool tidligere i karrièren.

Nå kommer imidlertid opplysninger som setter VM-skandalen i et nytt lys, hvert fall hvis vi skal tro på argentineren Fernando Mitjans, viseformann i FIFAs appellkomité.

— Det som skjedde med Suárez er galskap, uttalte Mitjans i et intervju med den argentinske radiokanalen FOX Sports Radio, gjengitt av blant andre engelskspråklige foxsports.com.

— Var et kyss fra kjæresten

Mitjans går nemlig hardt ut mot prosessen som ledet til at Suárez ble utestengt fra alle offisielle kamper i fire måneder.

FIFA-toppen trekker frem at den mexicanske dommeren Marco Rodríguez ikke så bittet. Mer oppsiktsvekkende er det at han også hevder at heller ikke Chiellini rapporterte inn bittet til appellkomitéen.

— De (appellkomitéen, journ. anm.) spurte Chiellini, som var offeret, og offeret sa «Sir, han gjorde ikke noe mot meg», sier Mitjans.

Har du glemt hvordan det så ut? Se klipp av hendelsen på nrk.no.

foto
Begge spillere lå på gresset og vred seg etter sammenstøtet. Foto: AP

Det er i så fall en vidt forskjellig holdning fra det Chiellini ga uttrykk for i kampens hete. Italieneren henvendte seg nemlig til dommeren og ga tydelig uttrykk for at det Suárez gjorde burde få konsekvenser. Han viste til og med et merke på skulderen.Alle konkluderte med at merket måtte ha kommet fra Suárez, men det skal Chiellini selv ha avvist, ifølge Mitjans.

— Vet du hva Chiellini sa? «Det var et kyss fra kjæresten min og jeg gjorde det for å få ham utvist».

Løken: — Høres suspekt ut

Chiellini har ikke kommentert beskyldningene, som Mitjans først fremmet på onsdag.

Karl-Petter Løken, som spilte for blant andre Rosenborg og det norske landslaget i sin aktive fotballkarriere, kommenterte kampen for NRK Radio.

Han har vanskelig for å tro på at Mitjans' versjon av begivenhetene stemmer.

— Jeg tror ikke på det (Mitjans' versjon, journ. anm), selv om man skal være forsiktig med å mene noe om ting man ikke er helt sikker på, sier Løken til Aftenposten.

foto
Karl-Petter Løken har lang fartstid som ekspert for NRK. Her fra landslagsdagene. Foto: NTB SCANPIX

— Det høres litt suspekt ut i min verden. Alle så vel at Suárez ikke oppførte seg etter boken, det høres veldig rart ut dette, fortsetter Løken.Han holder fast ved, uansett om Mitjans' anklager stemmer eller ikke, at Suárez' oppførsel var kritikkverdig.

— Hvis det stemmer, er det jo helt håpløst. Men det er egentlig underordnet, for måten Suárez oppførte seg på betyr mest. Man er nødt til å sette foten ned på det som går på lengre enn mer eller mindre normal oppførsel. Du flyr ikke rundt og biter folk, fortsetter han.

Han mener TV-bildene ga en klar indikasjon på at uruguayaneren bet Chiellini, men forteller at i slike tilfeller må kommentatorer ofte få hjelp av repriser og spillernes reaksjoner for å skjønne hva som egentlig skjedde.

«Regelgalskap»

Likevel ble altså Suárez idømt en svært streng straff, som vakte harme i Uruguay.

Mitjans hevder han ble nektet å involvere seg i behandlingen av saken, fordi han er en del av det søramerikanske fotballforbundet COMNEBOL, noe som gjorde ham inhabil.

Mitjans reagerer også sterkt på at tidligere hendelser ble brukt mot Suárez i behandlingen av skaen.

— Det var «regelgalskap», fordi de brukte tidligere hendelser mot Suárez. Jeg ønsker å påpeke at standardene for idrettsrelaterte straffer ikke er de samme som standardene i vanlige rettssaker. Men de brukte kriminalstandarder mot Suárez, sier han.

La seg flat på Twitter

Det uruguayanske fotballforbundet kjørte hardt mot hardt i kjølvannet av Suárez-hendelsen. De nektet for at uruguayaneren hadde gjort noe galt.

Noen dager senere forklarte Suárez seg for FIFA, og nektet for å ha gjort noe galt.

foto
USTOPPELIGE: Luis Suarez har dannet en ustoppelig trio sammen med Neymar og Lionel Messi i Barcelona. Foto: Siu Wu, AP/NTB Scanpix

— En duell gjorde at knærne mine smalt sammen, noe som gjorde at jeg mistet balansen, og falt oppå motspilleren. I dette øyeblikket støtet ansiktet mitt mot spilleren, noe som etterlot meg med et blåmerke på kinnbenet, og en sterk smerte i tennene, som førte til at dommeren stoppet kampen, skal Suárez ha uttalt.30. juni, én snau uke etter kampen, la imidlertid Suárez seg til slutt flat.

— Jeg lover at det aldri mer vil komme en hendelse som dette, skrev han i en Twitter-melding.

Etter den famøse hendelsen har uruguayaneren reist seg. Etter overgangen til Barcelona har han stort sett holdt temperamentet i sjakk, og han var også en viktig bidragsyter da Barcelona vant Champions League, Copa del Rey og La Liga forrige sesong.

Fascinert av Suárez? Da anbefaler vi disse sakene:

Straffen skapte sinne i Uruguay. Til og med presidenten gikk til et lite kompromissløst angrep mot FIFA. Les tiraden her.

Suárez blir vampyr i barnebok: - Jeg håper han ser humoren.

Fra skurk til helt. Suárez fullførte en fantastisk reise med å avgjøre Champions League-finalen. Etter kampen hyllet han familien.