Mye vind, kutting av etappe, lite gjerder, masse folk i løypa, krasj med motorsykkelen og en løpende Chris Froome i gul ledertrøye — uten sykkel.

Avslutningen av den 12. etappen av Touren hadde det meste, men sykkelekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad koste seg ikke da han så opptrinnene torsdag ettermiddag.

— Det er sånn som ikke skal skje. Det var veldig dramatisk og det må få konsekvenser, sier Kaggestad.

Krasjet med motorsykkel

— Hvis man skal analysere noe slikt, så må ansvaret ligge på arrangørene og politiet for å ikke ha kontroll på de store mengdene med mennesker, sier han.

KRASJ: Chris Froome (i gult).Bauke Mollema i midten og Richie Porte til venstre. Foto: Bernard Papon/ Pool Photo via AP/NTB scanpix

Opprinnelig skulle rytterne helt opp til toppen av Mont Ventoux, men på grunn av sterk vind ble målgang flyttet seks kilometer ned til Chale Reynard. Den kuttingen gikk ikke helt smertefritt. Mangel på gjerder gjorde at det ble en enorm folkemasse i løypa og kaoset forårsaket krasj mellom en TV-motorsykkel og duoen Richie Porte og Froome.— Det virker som de ikke har rukket å sette opp de samme barrierene som de pleier å gjøre. Det kan nok skyldes at det har vært raske beslutninger og knapt med tid som har gjort at de har kommet ut av rytmen, sier Kaggestad.

KOMMENTAR:

— Så ekstrem at det vil få følger

— Logistikken er helt på bristepunktet, de jobber jo hele natta og sånn er det gjennom hele Touren. Sirkuset skal settes opp på mange steder, legger han til.

- Har du sympati med arrangøren eller er det en tabbe?

— Jeg har sympati med arrangørene, for jeg vet hvor sinssykt hardt de jobber. Her mistet de helt klart kontroll på situasjonen og jeg er helt sikker på at dagens situasjon var så ekstrem at det vil få følger for hvordan man forholder seg til den typen avgjørelser i fremtiden, sier 39-åringen.

— Når man må flytte målgang på grunn av vær og vet hvilke menneskemengder som er der, utdyper Kaggestad.

Kaggestad legger til at han har lite til overs for menneskene som lagde kaos på tampen av den 184 kilometer lange etappen som ble årets til nå mest dramatiske etappe på Frankrikes nasjonaldag.

LES OGSÅ:

— Hensynsløst og bøllete

— I tillegg må jeg si at jeg observerer mange hensynsløse tilskuere som oppfører seg bøllete. De respekterer ikke rytterne og det har vi sett mer og mer av. Derfor bør de kanskje satse mer på sikkerhet og bruke mer penger på vakter hvis politiet ikke har nok ressurser. Det er mye politi der, men tydeligvis ikke nok, sier han.

At det ble krasj med nettopp en av motorsyklene som gir seerne ekslusive TV-bilder gjør at Alexander Kristoffs manager Stein Ørn reagerer.

REAGERER PÅ MOTORSYKLENE: Alexander Kristoffs trener Stein Ørn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

— Det blir nok nødvendig å gå gjennom måten man gjør disse opptakene på. Vi ser jo at behovet for gode bilder og nærhet til rytterne påvirker løpets gang. Enkelte ryttere drar fordel av å ligge bak slike motorsykler og det oppstår uhell fordi de ligger for tett, sier Ørn.- Samtidig vet jeg at det er vanskelig å løse, for sykkelsporten er avhengig av publikum og gode løyper. Det viktigste er uansett at det gjennomføres på en tryggere måte, fortsetter han.

- Må være varsomme

Kaggestad frikjenner TV-motorsykkelen som krasjet med rytterne i dag, men er ikke uenig med Ørn i at man må se på rutinene.

— De må jo nesten være der. De har sin funksjon. Motorsyklene var bare en indirekte årsak og jeg legger merke til at heller ikke rytterne gir motorsykkelen skylda. Man kan godt fjerne TV-syklene, men jeg tror vi skal være varsomme med å ta beslutninger som i verste fall vil være negativt for sporten, sier Kaggestad.

— Jeg er helt enig i Stein at man må se på reglementet. God opplæring er viktig, for de som kjører må være proffe, avslutter han.