— I dag er det relativt stille her i studio, sier Øyvind Mund.

Han er leder for hele prosjekt fjernkommentering av årets fotball-VM. Samtlige 64 kamper blir kommentert «off tube» fra store Studio 1 på Marienlyst - på tre forskjellige språk.

Kjente stemmer fra NRK og TV 2 har delt «de norske» kampene mellom seg. I tillegg jobber svenskene og danskene for sine lands Canal Digital-seere - fra samme studio.

— Da vi kjørte parallellkamper i starten av mesterskapet, og det ble kommentert fra samtlige ti bokser, kan jeg forsikre at det var skikkelig liv her i studio, beretter Mund.

Han leder et banebrytende samarbeidsprosjekt som innbefatter Telenor, NRK, TV 2 og Canal Digital og flere andre.

— I tillegg ligger der mange forskjellige avtaler i dette systemet, forteller han.

Kamp nummer 13

Mexico i åttendedelsfinale mot USA hører ikke til VMs høydepunkt, men parhestene Olav Traaen og Karl-Petter Løken har en profesjonell tilnærming til jobben og forsikrer at de er like engasjert uansett hvem som spiller.

Duoen i boksen på Marienlyst legger imidlertid ikke skjul på at de savner miljøet, sambarytmene, trommene, tilskuerne og alle opplevelsene de får gjennom å være til stede der det hele foregår. Men alt i alt har VM sett fra boksene på Marienlyst vært en morsom erfaring.

— Det beste er selvfølgelig å være til stede, men dette er et godt alternativ. Fasilitetene her er glimrende, og alt er lagt til rette for oss, sier Olav Traaen.

Det er seks minutter til han skal kommentere sin 12. VM-kamp, Mexico - USA. Kollega Karl-Petter Løken leder med én fattig match, men bedyrer at han ikke er verken utslitt eller lei av VM-fotball.

— Dette er mer moro enn slitsomt, sier han og legger til.

— De som ser på, skal ikke lide av at vi sitter her, og ikke i Korea eller Japan.

Slipper reisingen

Med fullt volum på headsettet, blir både stemningen og trommene mer enn hørbare for de to NRK-karene. To tv-skjermer sørger for god bildedekning, men Løken innrømmer gjerne at han ikke har den hele og fulle kontroll på det som skjer på og rundt det grønne gresset.

— Jeg vet ikke til enhver tid hvordan spillerne opptrer på banen. Vi mangler oversiktsbildene, forklarer den gamle RBK-kjempen.

— Og fordelen ved å sitte i Oslo å kommentere?

— Vi slipper mye tidkrevende reising til og fra de forskjellige arenaene. Vi ville aldri fått tid og anledning til å kommentere så mange kamper dersom vi hadde vært til stede i VM-landene, poengterer Olav Traaen.

Han var på plass under hele Frankrike-mesterskapet for fire år siden.

— Det var en opplevelse for livet.

Neste VM i prime time

Det er bare et par minutter til kampstart, og Traaen/Løken gjør de siste forberedelser. I et par andre bokser sitter svenskene og danskene og sørger for lyd og liv til bildene i sine respektive land.

— Produksjonsmessig er dette en helt annen måte å gjøre det på enn hva vi er vant til. Bare på bildesiden har vi seks kanaler ut samtidig, forklarer Øyvind Mund.

Han har registrert kritikken som er reist mot betal-VM-pakker, men tror ikke dette er siste gang seerne må bla opp ekstra penger og ty til «nye kanaler» for å se verdens beste spillere i aksjon.

— Selv om rettighetsprisene ser ut til å ha nådd en topp, er fotball-VM fortsatt svært attraktivt. Og i neste VM kommer kampene i prime time, det blir noe helt annet, tror lederen for «off tube»-prosjektet på Marienlyst.

— Er du lei av VM nå?

— Nei!! Men det er greit at fotball-VM arrangeres kun hvert fjerde årý