Armenia vant forrige sjakkolympiade i Istanbul. Og onsdag viste laget, anført av verdenstoer Levon Aronian, hvor sterke de er.

Alle de norske spillerne, bortsett fra Leif Erlend Johannessen, havnet i dårligere stillinger der de måtte kjempe for remisen. At to av nordmennene greide det, er bra. Men Simen Agdesteins stilling var dessverre ikke til å redde, etter at han presset for hardt i midtspillet og fikk flere svake, fremskutte bønder. Dermed slo Armenia Norge med sifrene 2,5-1,5. Med det forsvant trolig også Norges håp om å kunne kjempe i toppen i OL.

Situasjonen etter fem runder er nå at ingen lag har vunnet samtlige kamper. En rekke lag ligger på delt førsteplass med fire matchseire og en uavgjort. Blant dem er topplag som Aserbajdsjan og Armenia, men også overraskelser som Serbia, Cuba, Usbekistan og Bulgaria. Av disse er Serbia den største overraskelsen. Laget er bare ranket som nr 29 på forhånd, men har spilt overbevisende mot flere gode lag.

Like bak teten lurer også forhåndsfavoritten Russland, som forsatt har mulighet til å vinne, selv om de "bare" har greid uavgjort mot Bulgaria og Kina. Noen uslåelig form later ikke russerne til å være i.

Stigende formkurve

Det norske laget hadde vist en stigende formkurve frem til tapet onsdag, fra å så vidt greie å slå Jemen i første runde til solide seire mot Montenegro og Polen i runde tre og fire.

Verdensmester Magnus Carlsen har levert to pene seire, mens de andre på laget ikke har spilt like overbevisende. Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen har fått opp lovende stillinger i flere partier, men ikke greid å omsette dem i så mange gevinster.

Norges andrelag har nesten imponert enda mer enn førstelaget. Spesielt førstebordsspiller og nybakt norgesmester Frode Urkedal har slått til, med fire av fem poeng på førstebord og en flott seier mot superstormesteren Ivantsjuk fra Ukraina.

Laget ligger nå foran førstelaget, etter en pen seier mot Slovenia (forhåndsranket som nr 28). Andrelaget har totalt åtte lagpoeng, med tre seire og to uavgjort, mens førstelaget altså har syv.

Sjakk forbudt i ti år

I dameklassen leder forhåndsfavorittene Russland og Kina, sammen med Ungarn. Alle disse lagene har vunnet alle sine kamper, og har ti lagpoeng.

Innsatsen til det iranske damelaget er blant de største overraskelsene i OL. Foto: Pål Vegard Hagesæther

Innsatsen til laget fra Iran har imidlertid vært det store samtalemnet her i Tromsø. Laget hadde før femte runde vunnet alle sine kamper og alle sine individuelle partier, bortsett fra en remis. Ingen hadde trodd det som laget som var ranket som nr 21 på forhånd, og kommer fra et land der sjakk har vært forbudt i flere perioder — senest mellom 1980 og 1990.Men Iran satser veldig på sjakk nå, med innleide stormestere fra utlandet som trenere. Det ser ut til å gi resultater. Onsdag gikk Iran likevel på et tap mot Ungarn.

Det norske damelaget har gjort det omtrent som forventet, og vant mot Barbados. De har dermed tre seire og to tap, og seks lagpoeng totalt.

Stillingen etter fem runder

Åpen klasse

  • På delt førsteplass : Aserbajdsjan, Serbia, Bulgaria, Armenia, Cuba, Usbekistan, Kasakhstan, Georgia. (alle 9 poeng)

  • Norges andrelag: 8 poeng

  • Norges førstelag: 7 poeng

Dameklassen

  • På delt førsteplass: Kina, Russland og Ungarn. (alle 10 poeng)

  • Irans damelag: 8 poeng

  • Norges førstelag: 6 poeng

  • Norges andrelag: 5 poeng