— Det var bare sener og bein på meg, uansett hvor mye styrketrening jeg gjorde. Jeg så ut som en straffange, sier den norske midtstopper-kometen til Aftenposten.

Vi møter ham i København. Den danske hovedstaden er pakket inn i grått - på alle måter. Kvelden i forveien sørget Benfica for at byens stolthet mistet plassen i mesterligaen.

Selv ikke Bredes 195 centimeter kunne forhindre det.

— Jeg har alltid vært høy. Men i 13-14-årsalderen skjedde ting i rakettfart. Plutselig var jeg 1,90. Jeg har hørt om folk som har fått problemer med teknikken etter å ha vokst mye på kort tid, men for meg gikk det greit. Jeg har verken god eller dårlig teknikk, men har jo heller ikke noen nummer 10-rolle på banen.

- Du var i en sårbar alder. Hvordan var det å stikke seg så mye ut?

— Det er sant at i den alderen ønsker man å være mest mulig gjennomsnittslig. Likevel, jeg hadde alltid god selvtillit fordi jeg gjorde det bra på fotballbanen og på skolen. At jeg ble kalt "Brede Langemann" kan jeg forstå, ler han.

Åges mann

Det har skjedd mye siden Brede Hangeland var fersking på det norske landslaget, og John Carew helt seriøst trodde at han het "Andre Hanglestad". 36 kamper senere er Bredes navn et av de første Åge Hareide plasserer på taktikktavlen før den doble feiden med Moldova og Hellas.

— Det sier seg selv at det er kjekkere å være på landslaget når man er tryggere på posisjonen sin. Det gjør det blant annet enklere å prestere. Men jeg har alltid likt å være på landslaget - helt fra jeg var troppens 22. mann og frem til nå. Det er gøy å spille under Åge Hareide. Om du er litt slapp når spillermøtet begynner, er du i hvert fall våken når det er over. Han er så ivrig at jeg av og til mistenker ham for at han vil utpå banen selv.

- Er det lettere å finne sin plass i miljøet når man er erfaren?

— Vi har tilbrakt noen døgn sammen, og nå vet alle at de kan være på den måten de ønsker å være. Vi er forskjellige, og vi kan ikke frarøve folk deres personlighet bare fordi de skal spille for Norge. Jeg er glad for at det er såpass fritt som det er. Jeg ville hatt problemer om det var leggetider og barnehage-regler.

- Hvem er du mest sammen med?

— Jan Gunnar Solli, som jeg har hengt med siden U21-landslaget. Han er en sprudlende fyr, men vi deler ikke rom, for jeg tror energien hans hadde blitt for mye for meg i et helt døgn. Jeg kan gå på cafe eller kino med hvem som helst av spillerne, sier 26-åringen.

Ikke solgt

Denne grå augustdagen i København er det to dager igjen til overgangsvinduet stenger. De siste ukene har fotballspekulantene i VG koblet Hangeland til en rekke engelske klubber. Men telefonen er stille. Brede, samboeren Celin Trana, som han forelsket seg i på videregående, og barnet de venter i oktober, blir i Danmark minst et halvt år til.

- Er det ikke rart at fotball handler så lite om hvor du er, men så mye om hvor folk tror du skal?

— Jo, det er merkelig. Det har vært mye mas om en eventuell overgang, men jeg har ikke latt meg rive med. Jeg er stolt over at jeg har beholdt fokus. England er selvsagt en slags drøm, men omstendighetene skal være rette. Jeg har det kjekt i København. Jeg tror faktisk det laget her hadde hevdet seg godt i Premier League, sier Brede.

Han gjorde sin forrige store overgang for snart to år siden. Etter at avtalen mellom Viking og FC København var klar, dro han ut for å feire med noen av lagkameratene. Brede tilbød seg å ta regningen.

— Nei, det trenger du ikke, sa vennene.

— Hvis dere hadde sett den sign on feéen jeg fikk, så hadde dere sagt at det var greit, smilte hovedpersonen.

Smilet stivnet da han fant ut at han ikke hadde dekning på kontoen, og lagkameratene måtte betale likevel. . .

Født i Texas

Men så mange flere slike Brede Hangeland-historier finner du ikke. Midtstopperen, som ble født i Texas på grunn av Statoil-farens oljejobb, oppfører seg som om han kommer fra et møblert hjem.

— Jeg har ingenting imot en fest. Det handler tross alt om å leve. Men jeg har forpliktelser overfor klubben, og det er en selvfølge for meg at jeg ikke sluntrer unna på treningene, at jeg holder kroppen i stand og restituerer meg godt, sier han alvorlig.

Fakta Brede Hangeland (26)

Midtstopper hos FC København og det norske landslaget

Tidligere klubber: Vidar og Viking

Landskamper: 36, 0 mål.