BEIJING: – Nei, det er helt uaktuelt, svarer sørlandsjenta, som begynner å bli vant til å svare på negative spørsmål og både trener og egne, svake prestasjoner.

Men de er vanskelige å unngå, ettersom persen fra 2007 fortsatt står. Altså ingen fremgang på åtte år.

— Å jo da, Ida har satt pers i fem øvelser siden den gang. Det er bare persene på 200 meter og lengde som fortsatt står, men i de øvelsene hadde hun full klaff i 2007, sier trener Lukas Udelhoven.

- Men syvkamp handler om å prestere i syv øvelser over to dager?

— Ja, og det kan Ida. Men hun fikk ikke den riktige flyten. Hadde hun kommet bedre i gang på 100 meter hekk, kunne hodet ha virket helt annerledes.

Ida Marcussen fikk ikke full klaff i syvkampen. Her fra 800-meteren. Foto: NTB scanpix

Marcussen fikk 5684 poeng og ble nummer 25 – fjerde sist av dem som fullførte.— Ja, men egentlig hadde Ida ti bak seg. Mange andre er feige og trekker seg hvis det går dårlig. Ida trekker seg aldri, sier Udelhoven.

Tror det er doping i miljøet

Ida forklarte at det ble litt ensformig å svare på spørsmål om sine egne prestasjoner, men fikk mer vann på mølla da doping ble tema.

— Jeg er helt sikker på at det er noen som doper seg, og jeg ble ikke overrasket over avsløringen før VM – bare at det kom frem. De som sitter og ser på TV tror at dette er helt rent, men jeg har vært på treningsleire og sett både sprøyter og piller, sier Ida Marcussen.

Udelhoven trekker seg ikke

Mange har tatt til orde for at Udelhoven bør slippe til en annen trener, men han ser det ikke slik.

— Jeg kan ikke trekke meg fordi den og den sier jeg skal trekke meg. Jeg ser at noen kan mene at jeg er en dårlig trener fordi Ida ikke var i form. Saken er at ting fungerer, men ikke hele tiden, sier Udelhoven.

— Denne syvkampen ble arbeid, ikke flyt. Men den formutviklingen hun har hatt skal vi bruke i et stevne om to uker.

- Det er vel litt sent?

— Vi jobber for gode resultater hele tiden, og det er ikke så langt frem.

Kritisk sportssjef

Sportssjef Ronny Nilsen pleier å være nokså diplomatisk i sine uttalelser. Søndag var han uvanlig kritisk (før 800-meteren).

— Ida leverer for svakt i alle øvelser.

- Burde du ha latt være å ta henne ut?

— Det blir etterpåklokskap. Jeg må stole på at de resultatene som blir rapportert inn er riktige. Jeg har bedt det sørkoreanske forbundet om å få verifisert de resultatene Lukas rapporterte til meg, men har ennå ikke hørt noe. Jeg tok ut Ida på bakgrunn av de resultatene jeg fikk fra Lukas, sier Nilsen.

Ida Marcussen har gått fem syvkamper i år, men ikke greid VM-kravet i noen av dem. Kvalifiseringsperioden gjaldt imidlertid også da Ida greide 6083 poeng i fjor. Da et lengderesultat på 6,26 ble rapportert inn fra duoens treningsleir i Sør-Korea, tolket Nilsen det som om formen var på plass.

Målte selv

Nilsen kommer neppe til å få noe svar fra Sør-Korea. Overfor Aftenposten røper Ida at de ikke fant noe stevne å delta i. Derfor var det Udelhoven som målte da Ida hoppet.

— Dette har vært kommunisert mellom oss og forbundet. Jeg hoppet, og Lukas målte. Det var det vi hadde mulighet til. Det var vanskelig å finne noe friidrettsmiljø i Sør-Korea – ikke lett, som vi trodde. Men det var en helt reell test. Vi har ingen andre enn oss selv å lure, og vi har vært tydelige til Ronny på at vi ikke deltok i noen konkurranse.

- Det virker ikke som han har oppfattet det slik?

— Da må han ha misforstått, eller ikke villet lese den kommunikasjonen vi har hatt, eller føle seg i en ubehagelig situasjon, sier Ida Marcussen.