SARPSBORG: Det var på kunstgresset i Sarpsborg Ole Gunnar Solskjær debuterte som eliteserietrener i 2011 og ble feid av banen med tre mål. Under hans ledelse tapte de tilsvarende kamp 0-1 i 2013, og i går smalt det altså igjen.

Fire ganger måtte Ethan Horvath plukke ballen ut av nettet, etter grove og horrible feil begått av spillere foran ham på banen.

Isak Ssewankambo bommet i forkant av Pål Alexander Kirkevolds kanonscoring etter 30 sekunder. Joona Toivio og Harmeet Singh mislyktes i å klarere ballen da scoring nummer to kom på dødball etter 25 minutter.

Molde så kvikke og farlige ut da de kom ut på banen igjen i 2. omgang, men etter åtte minutter drepte Ruben Gabrielsen entusiasmen og troa på en snuoperasjon, da han felte Kirkevold på særdeles klønete og unødvendig vis. Kirkevold tok straffen selv — og var iskald.

Scoring nummer fire kom i kampens 89. minutt - etter kollektiv svikt i forsvaret til de rosakledde. Altfor mange ble stående og se på da Tor Øyvind Hovda banket inn Sarpsborg 08s fjerde, og sitt første eliteseriemål. Årets første tap ble altså av det stygge slaget, og det verste av alt er at det kunne blitt vesentlig styggere. Vertene hadde nemlig flere fete sjanser som de ikke evnet å omsette i mål.

Etter ydmykelsen i Østfold har Molde nå sluppet inn ti mål på årets sju første kamper. Det er selvsagt altfor mye for et lag som skal kjempe med Rosenborg om gullet. Og bunnivået de viste mot Sarpsborg 08 var oppsiktsvekkende lavt. Ingen spillere leverte til godkjent, og i duellspillet mot hjemmelagets spillere ble Molde-spillerne både passive og tannløse.

Dette var også andre bortekampen på rad hvor laget slapp inn mål før minutter var spilt. Spillerne er nødt til å være påskrudd når kampene begynner, for det er ikke alltid like lett å levere en snuoperasjon slik de gjorde på Aspmyra.

Vegard Forren er en nøkkelspiller for Molde, og stopperkjempen var virkelig savnet i det forferdelige ruskeværet i Sarpsborg. Det er naturligvis forståelig at han prioriterte sin høygravide samboer foran tur til Østfold, men uten Forren på laget manglet Molde den brikken som binder hele laget sammen.

Forren er en bauta innenfor egen 16-meter, men han er også en meget sterk igangsetter og pasningslegger. Alle disse egenskapene hadde det rosakledde Molde-laget hatt bruk for i går. Det er ikke sikkert Molde hadde vunnet med 28-åringen i startelleveren, men de hadde garantert fremstått sterkere og mer helstøpt enn de gjorde.

Ole Gunnar Solskjær har gått på stortap i alle sesongene han har vært manager for Molde, og nettopp det snakket han villig om etter søndagens smell. I 2013 slo de sterkt tilbake etter å ha tapt 1-5 hjemme mot Haugesund, og året i forveien var det nettopp Haugesund som fikk unngjelde etter et 1-4-tap mot Brann.

I Solskjærs første år som manager tapte laget 0-5 borte mot Haugesund, men slo fryktelig tilbake med 5-1-seier mot Start i den påfølgende serierunden. Mønsteret er tydelig: Molde-spillerne reiser seg og slår tilbake etter de største smellene.

Så får vi håpe at dette blir tilfelle også i 2016. Grorud bør ikke by på altfor store problemer for dette Molde-laget i cupen onsdag, og førstkommende lørdag bør AaFK få gjennomgå etter alle kunstens regler på Aker stadion. For selv om Molde under Solskjær sliter med å knekke Sarpsborg 08-koden, har de gjentatte ganger vist at de leser lillebror AaFK som en åpen bok.