Og som så mange ganger før i år, dreide det seg også i dag om Strømsgodsets mange unggutter. Jo Inge Berget var strålende helt til han ble byttet ut rett etter pause og Marcus Pedersen scoret seiersmålet, men det var en annen unggutt — keeper Adam Larsen Kwarasey - som sørget for at alle poengene ble på Marienlyst.

For kampens øyeblikk var utvilsomt feberredningen til Adam Larsen i siste ordinære spilleminutt. Luton Shelton slo inn foran mål og der fikk Bengt Sæternes god tid til å stange ballen i mål, men keeper Larsen kastet seg og slo på en eller annen måte ballen til corner. Da fikk Adam Larsen stående applaus resten av kampen.

Godset best i første

Den første omgangen tilhørte hjemmelaget. Ja, Shelton skapte farligheter med farten sin alene - men det var Strømsgodset som stort sett hadde ballen, som hadde desidert flest avslutninger på mål (dessverre gikk de aller fleste over eller utenfor) og de største sjansene. På sentral midtbaneplass var det André Hanssen og Fredrik Nordkvelle som vant duellene - ikke VIF-kaptein Kristofer Hæstad - og Jo Inge Berget var til tider strålende i sin offensive midtbanerolle. Mohamed Fellah var knapt synlig.

Først serverte Berget Fredrik Nordkvelle syv-åtte meter fra mål, men avslutningen ble blokkert. Så skjøt han selv fra 25 meters hold - men keeper Lars Hirschfeld fikk noen fingre på ballen og slo den til corner. Noen minutter senere - seks minutter før pause - sto det 1-0. I hovedrollen: Jo Inge Berget. Han fikk ballen i midtbanesirkelen, vendte om og satte fart - og med Marcus Pedersen og Mohamed Keita på hver sin kant - var hjemmelaget plutselig 3 mot 2. Berget spilte Pedersen gjennom alene med keeper og unggutten scoret sikkert.

Legg til et kjempeskudd fra Pedersen i innsida av stanga og ut - og Strømsgodset ledet fortjent til pause.

Shelton i tverrliggeren

I andre omgang våknet Vålerenga. De første ti minuttene hadde gjestene tre store sjanser. Først ble Moa spilt gjennom, alene med keeper Adam Larsen. Han satte han ballen lavt, til høyre for keeper, men Larsen reddet med høyrearmen. Flott prestasjon av den tidligere VIF-keeperen. Noen minutter senere dundret Luton Shelton ballen i tverrliggeren, før Moa fikk en ny mulighet alene med keeper Larsen. Denne gang skjøt han høyt over.

(saken fortsetter)

BLE DEN STORE HELTEN: Godset-keeper Adam Larsen Kwarasey. (Foto: Scanpix)

Så hevet Strømsgodset seg igjen — også uten en skadet Jo Inge Berget. Fredrik Nordkvelle virket å være overalt og Marcus Pedersen kunne fort blitt tomålsscorer, før Mohamed Keita skjøt like utenfor fra femmeterstreken.

Det ble til slutt 1-0 - Vålerenga kom aldri nærmere enn kjempesjansen til Sæternes og Strømsgodset klatret forbi gjestene på tabellen. Nå er Strømsgodset på fjerde, Vålerenga på femte.

Gjestene kom fra storseier hjemme mot Odd Grenland (6-1), Strømsgodset fra et nesten like stort tap (0-4) borte mot Brann. Men så var det denne hjemmestatistikken, da. For hjemme på Marienlyst lar ikke Strømsgodset seg rikke. De hadde ni strake hjemmeseire (klubbrekord for lengst) før møtet med Vålerenga. Nå har de ti.