VOLDA (bt.no): «No heiar vi på Brann også» lyser mot oss fra en monitor når vi kommer inn på Kiropraktorsenteret i Volda. Kollegaene er Lars Arne Nilsens ivrigste heiagjeng.

— Vi er egentlig Hødd-supportere. Men nå vet vi ikke helt hvem vi skal heie på, sier Hildegunn Osdal Sunde.

Hun er titulert som daglig leder, sekretær og resepsjonist på kiropraktorsenteret der Branns nye trener har hatt arbeidssted som akupunktør i 20 år ved siden av trenergjerningen.

Nilsens kontor ligger inne i hjørnet og er ikke spesielt glamorøst. Det er en arbeidskar i treningsdrakt Brann har fått som trener.

Andre stikker nåler i spillerne

Ordet «akupunktur» gir ulike assosiasjoner. Nilsen innser at faget er utvannet, noe han beklager.

— Jeg føler faget er anerkjent og akseptert. Problemet er mange som har gått noen korte kurs og som praktiserer som akupunktører. Faget er blitt utvannet. Det er ikke offentlig godkjenning. Men jeg var en av de første som begynte med dette, og har studert akupunktur i fire år på toppen av sykepleierstudiet. Jeg var blant annet mye i Kina. Vi er et godt fagmiljø her med kiropraktorer og fysioterapeuter som utfyller hverandre, sier Nilsen.

Bergens Tidende besøkte ham i Volda da han var hjemme etter en hektisk uke som nyansatt Brann-trener.

- Du skal ikke begynne å stikke nåler i Brann-spillerne?

— Nei, det har vi andre til å gjøre. Jeg kommer nok til å studere hvordan de gjør det av faglig interesse. Men vi har et godt medisinsk apparat i klubben som skal få gjøre jobben sin i fred.

Nilsen holdt det gående med firmaet sitt «Volda Akupunkturklinikk» alle de seks årene han trente Hødd. Med treninger på ettermiddagen kunne han kombinere med å jobbe på dagtid. Nå har han fått en vikar ut året.

Klippet plenen

Etter en hektisk uke som hovedtrener i Brann med tre seirer av tre mulige, og fornyet tro på opprykk, dro Nilsen denne uken hjem til Porsemyrvegen i Volda. Utsatte gjøremål på hjemmebane ventet. De siste dagene har han klippet plen og ryddet garasjen.

Han gjorde som han lovet, slapp alt han hadde i hendene da han fikk sjansen til å trene Brann. Det gjorde ikke saken lett at han befant seg i ferieboligen på Kreta. At Nilsen fulgte Levanger-Brann på en hakkete datalinje i fjellene på den greske ferieøyen, forteller om Brann-interesse langt over gjennomsnittet. Da Brann vant cupfinalen i 2004 gikk Nilsen og sønnen Sivert, som nå spiller i Vålerenga, i Branns supportertog til Ullevaal. Klubben har i alle fall fått en dedikert og lidenskapelig trener.

Den første telefonen etter at Brann-tilbudet kom, gikk til konen.

— Hun ga klarsignal med en gang. Det er ikke snakk om å flytte hele familien til Bergen. Men datteren min på 21 år skal til Bergen og studere til høsten, da kan hun bo hos meg. Konen og de to yngste barna på 18 og 15 blir boende i Volda. Jeg skal finne meg en leilighet i Bergen nå. Vi får pendle litt frem og tilbake, sier Nilsen, som har kontrakt ut sesongen.

- Må ha tid

Han legger ikke skjul på at han gjerne forlenger.

— Jeg drømte ikke om å trene Brann, men om å lykkes med Brann. Skal vi spille på den måten jeg ønsker, må vi ha tid til sakte, men sikkert å jobbe med spillestil. Nå må vi bare gjøre det vi må for å vinne kampene. Det er for risikofylt å spille slik nå, da vil vi få brudd. Stilkarakterene er ikke viktig.

— Hva vil du si er det viktigste du har gjort etter at du ble Brann-trener?

— Jeg kom til en spillergruppe som har veldig lyst til å lykkes, men som følte et stort forventningspress og var langt nede. Jeg har hatt noen treninger og tre kamper med laget. Jeg har lagt vekt på å formidle at vi må slåss for drakten. Ingen ting tyder på at det blir en lett reise gjennom divisjonen. Og vi måtte tette skottene, få ned avstanden mellom lagdelene.

Foreslo å hekte Sotra på Nest

Nilsen har et forhold til mange av lagene Brann møter i kampen om opprykk. Moderklubben er Nest-Sotra, han spilte to sesonger i Sogndal, i tillegg til bakgrunnen fra Hødd. 21. juni er topplaget Sogndal motstander på Stadion. De to siste kampene i høst er borte mot Nest-Sotra og hjemme mot Hødd.

— Det blir spesielle kamper, og jeg tror de blir avgjørende. Borte mot Nest-Sotra på Ågotnes i slutten av oktober blir beintøft. Jeg prøver å få spillerne til å forstå at denne ligaen er en kamp om hvert poeng. Det er mer fysikk, man må spille på resultater. Situasjonen i dag er at laget er veldig variabelt. For en uke siden var vi på 10.-plass. Jeg klager ikke på spillerne, det er en fin gruppe. Men samtidig med noe ubalanse med mange spisser og midtstoppere. Vi mangler dekning. Jeg tror det kan bli vanskelig å henge med helt oppe med den ubalansen.