Verdens beste kortbanesvømmere er på plass i Qatar og kjemper om de gjeve VM-medaljene.

Men nivåforskjellen fra de beste til de dårligste er enorm. Kanskje ikke så rart, når Myanmar stiller med tre 11-åringer i troppen.

At så unge barn får delta vekker sterke reaksjoner. Det var Aftonbladet som først omtalte saken det svenske forbundets reaksjon på saken.

Heller ikke blant Norges representanter ved klorvannet i Emiratet blir det jublet for de unge deltagerne.

— Det er forkastelig, og ikke oppbyggelig for idretten. Dette er noe vi prøver å bekjempe, sier svømmepresident Per Rune Eknes på telefon til Aftenposten.

I mot Norges prinsipper

Han mener det utelukkende er idrettspolitiske, og ikke sportslige, årsaker til at 11-åringene fra Myanmar er ute i bassenget i Qatar.

— De store idrettene kjemper om å være størst. Det er 207 nasjoner i Det internasjonale svømmeforbundet, og 171 land som deltar her i VM. Jeg har nesten inntrykket av at de bare drar til noen land og plukker ut noen unger fordi de kan svømme. Det er helt i mot våre prinsipper, sier Eknes, som sier at deltagerne fra mange av de små landene er fullstendig sjanseløse i konkurransene.

— De er ikke i nærheten, og er et hav bak de nest nederste. De har ingenting her å gjøre, sier han.

Havnet langt bak

Khant Khant Su San, Su Moe Theint San og Ahnt Khaung Htut er alle født i 2003. Førstnevnte svømte inn på tiden 2.31,65 i kvinnenes 200 meter fri, og var dermed 29,23 sekunder bak beste tid i forsøksheatet.

Theint San deltok i kvinnenes 50 meter bryst, og var med tiden 35,55 sekunder 6,07 sekunder bak bestetiden.

Htut svømte mennenes 100 meter rygg på 1.09,07, og var dermed 18,88 sekunder bak bestetiden.

- Viser seg for IOC

Per Rune Eknes reagerer sterkt på at Myanmar stiller med 11-åringer i svømme-VM. FOTO: NTB SCANPIX

Eknes forklarer at det er viktig for Det internasjonale svømmeforbundet å vise inn mot IOC at de har deltagere fra mange land. Idrettene har ulike utviklingsprogrammer i land som har vært preget av krig og konflikter, og hvor de prøver å etablere nasjonale svømmeforbund og positiv aktivitet.Eknes mener imidlertid det slår helt feil ut når barn blir sendt for å konkurrere mot verdenseliten.

— VM er det eneste stevnet de kan tilby, og Det internasjonale forbundet dekker kostnadene. De trenger ikke betale for å dra til VM, sier Eknes.

15-åring vant OL-gull

Han sitter selv i styret for det europeiske forbundet. I EM er det en grense aldersgrense på 15 år. Han har selv jobbet hardt for å heve den ytterligere. Problemet er at det er andre krefter som jobber for å fjerne aldersgrensen.

De argumenterte blant annet med at 15 år gamle Rūta Meilutytė fra Litauen svømte inn til OL-gull på 100 meter bryst i 2012. Det gjør imidlertid ikke at Eknes ser med mildere øyne på at barn får delta i voksenkonkurranser.

Han kommer til å jobbe videre for å få til en regelendring også i verdensmesterskap.