Mandag ble den svenske midtbanespilleren Marcus Hansson signert fra Allsvenskan-laget Gefle. Tirsdag ble Christian Landu Landu, også han midtbanespiller, klar fra Viking. Begge er såkalte Bosman-spillere TIL ikke trenger å betale overgangssum for siden kontrakten går ut i år.

Rune Robertsen, sportsleder iTromsø

Uka ble avsluttet med torsdagens signeringer av Sigurd Rushfeldt og Magnus Andersen. Førstnevnte skal ha en rolle som keeper— og spisstrener i en 50 prosent stilling. Tidenes toppscorer i eliteserien og Rushfeldt har ekstremt kompetanse som landslagstrener Per-Mathias Høgmo også har benyttet seg av. Da er det både riktig og klokt å få inn tromsøbosatte Rushfeldt i trenerteamet.

Ufortjent i skyggen

Mye ble sagt og skrevet om både Hansson, Landu Landu og Rushfeldt. Men Andersen kom litt ufortjent i skyggen da nyheten kom samtidig som nyheten om Rushfeldt. Andersen forlenget kontrakten som gikk ut etter neste sesong med ytterligere ett år, og er TIL-spiller ut 2016. Gjennom å forlenge med Andersen har de fått på plass en av de viktigste brikkene i 2015. Det vil alltid knytte seg usikkerhet til en sentral spiller som går inn i sitt siste kontraktsår, og spekulasjonene vil gå høyt om hvor framtiden ligger.

Andersen er prototypen på en nordnorsk TIL-spiller som har gått veien fra sin lokale klubb til eliteserienivå i Tromsø. Han har i tillegg gjort seg bemerket i målprotokollen siden han ankom byen i 2011, og er tidenes mestscorende TIL-spiller i eropacup. Hansson og Landu Landu vil det knytte seg spørsmål og forventninger til. Med Andersen er det annerledes. Både internt i klubben og blant de som følger TIL utenfra vet vi hva han står for. En signalsignering som er midt i sine beste år på fotballbanen, og av de signeringene TIL gjorde denne uka den viktigste selv om den kanskje vakte minst oppsikt.

Ingen automatikk

Jeg tror ikke det var automatikk i at Andersen skulle forlenge avtalen med TIL utover 2015-sesongen. Etter å ha skrevet under uttalte Andersen at han fortsatt drømte om å få prøve seg i utlandet på et tidspunkt i karrieren. Derfor var det meget smart av den sportslige ledelsen i TIL å få sikret seg Andersen også ut over neste år. Nå kan klubben i teorien få penger for Andersen dersom han presterer så godt at andre klubber vil ønske å hente han.

Gutan har flere spillere i samme kategori som Andersen var inntil torsdag. Remi Johansen, Thomas Drage, Zdenek Ondrasek, Morten Moldskred, Jonas Johansen, Benny Lekström og Lars-Gunnar Johnsen har alle kontrakter som går ut etter 2015-sesongen. At TIL allerede nå har reforhandlet med Andersen, som sammen med Remi Johansen er den viktigste av de med utløpende kontrakt i 2015, viser en ledelse med handlekraft som tar viktige og rette grep.

TIL vet veldig godt at de ikke har råd til å misse på overgangsmarkedet. Signeringene av Hansson og Landu Landu bereder grunnen for et liv etter Thomas Kind Bendiksen, som nå står helt fritt til å signere for hvem han vil. En midtbane bestående av de to nye signeringene, samt Remi Johansen er langt fra en utenkelig kombinasjon i 2015. Mye har vært skrevet om TILs vanskelige økonomi. Derfor er det godt å se at spillere kommer inn på Alfheim, og ikke bare forsvinner ut.

Så gjenstår det å se om de leverer når det gjelder. 2015 kommer fort, men denne uka viser at TIL ikke bare med ord, men også med handling er godt i rute.