– Hele bukten var full av olje på vannoverflaten. Oljen la seg som et lag på hele båten og da går det ikke akkurat fort, sier Maia Agerup.

De fikk sprut av olje på hender, ansikt og inne i båten.

– Man skulle tro at arrangøren har orden på ting så kort tid foran OL-starten, mener tvillingsøster Ragna.

Søstrene seiler i båtklassen 49er FX. De har vært på trening i Rio et par ganger, men føler at det var verre i juli enn første gang i mai.

– Vi brukte en time etter seiling på å vaske og skrubbe og er fortsatt usikre på om det var nok. Vann og såpe holdt ikke. Vi måtte til slutt bruke bensin for å fjerne oljen.

– Myndighetene sier de har skrudd av kloakken, men mange setter spørsmålstegn ved dette. Ryktene sier de kun har gjort det ett sted, nemlig ved klubben vi skal sjøsette fra under OL. Det er blitt helt vanlig for oss å seile i søppel her nede. Alt fra plastposer til barneleker. Vi trener på å fjerne diverse fra kjøl og ror mens vi seiler, fordi vi skal være forberedt på alt.

Frykter sykdom

Vannkvalitet i Rio bekymrer Espen Guttormsen, tidligere landslagstrener og aktiv seiler, nå generalsekretær i Norges Seilforbund.

– Jeg blir overrasket hvis vi kommer oss gjennom en hel OL-periode uten at noen får problemer med magen. Vannet er langt mer forurenset og har andre bakterier enn det vi er vant til i Norge. Seilerne vil få vannet i munnen. Så lenge det ikke er nedbør, oppleves forholdene som bra. Så fort det regner, vil vi bokstavelig talt få dritten fra favelaene i fanget. Seilerne synes det er guffent vann på enkelte steder. De indre banene kan bli problematiske. Finalene skal gå der.