Men møtet med den organiserte fotballhverdagen, knuste raskt drømmene til 11-åringen fra Arna. Lars Andreas passet ikke inn i formen. Treningene ble for organiserte, og ball-leken ble overskygget av tidlig spissing.

— Lars Andreas er litt umoden og ikke så stor for alderen. Han var rett og slett ikke klar for å spille på et ordinært lag, forteller foreldrene Hilde Drøsdal og John Harald Grasdal.

Trenger ikke en diagnose

Det var ingen vei utenom å slutte. Lars Andreas erstattet fotballtreningene med skjermspilling. Titt og ofte tok han den høyt verdsatte lærkulen med seg og tuslet opp på skolen for å leke litt på egen hånd.

JUBEL: - Er det en ting som kjennertegner et Stjernelag, som er det jubelscenene, mener trener Stian Haveland. Foto: Ørjan Deisz

Helt uventet skulle den triste situasjonen snu. På en aktivitetsdag på Møhlenpris, ble Lars Andreas og foreldrene introdusert for det såkalte Stjernelaget til Arna-Bjørnar.— Stjernelaget er et tilbud til de barna som ikke føler seg til rette i et vanlig fotballag. Enkelte har motoriske utfordringer, men man trenger på ingen måte å ha en diagnose for å bli med, forklarer trener Stian Haveland.

Han startet laget for å gi sin sønn et tilbud, men det har vært vanskelig å rekruttere spillere. Da Brann nylig takket ja til en invitasjon om å stille med noen A-lags profiler på en trening for å få oppmerksomhet omkring Stjernelaget, ble Haveland imponert og glad.

— At de kan ta seg tid til å være med å trene med oss, betyr veldig mye. Vi håper at flere av de barna som faller utenfor, vil benytte seg av muligheten til å delta på lik linje med andre. Her får de spille sammen på et lag og gå rundt i klubbdrakt. Mestringsfølelse og det sosiale aspektet er det viktigste, forteller Haveland.

Plukket ut som maskot

Slik gikk det altså til at Lars Andreas Grasdal fikk spille med Kasper Skaanes, Eirik Birkelund og Kristoffer Larsen på sin aller første utetrening med Stjernelaget til Arna-Bjørnar.

— Gøøøøøy, gliser Lars Andreas når Bergens Tidende spør han hvordan det var å være lagkamerat med spillere han vanligvis vinker til fra tribunen på Brann Stadion.

Etter treningen vil han veldig gjerne ha autografen til Skaanes på Brann-drakten sin.

Møtes på Stadion

Tre av Brann-spillerne var på besøk da Arna-Bjørnar hadde sin første utetrening for året. Her tar iveren over for Kristoffer Larsen og Lars Petter Mongstad. Kristian Enanger (til v.) kommer ilende til. Foto: Ørjan Deisz

— På mandag skal jeg være maskot på kampen dere skal spille, sier 11-åringen til Skaanes, og ser på sitt idol med forventningsfulle øyne. - Så bra, da møtes vi jo igjen, svarer Brann-spilleren med et smil.

Han vet selv hvordan det er å miste gnisten.

— Hvis du ikke har fotballgleden, er det ikke vits i å holde på. Jeg merket det da jeg gikk til Brann. Derfor valgte jeg meg tilbake til moderklubben for en stund. Jeg visste at treningshverdagen var dårligere, men jeg måtte finne tilbake til gleden ved å spille. Det valget er jeg glad for at jeg tok.

Moren til Lars Andreas råder alle foreldre med barn som faller utenfor det ordinære fotballtilbudet, til å ta kontakt med en klubb som har et Stjernelag.

— Før følte sønnen vår at han sto i bakgrunnen. Her får han lov til å være i sentrum. Alle mennesker trenger å føle at de mestrer noe. Lars Andreas har i hvert fall fått tilbake humøret og gleder seg til hver trening.

Fakta Stjernelag

  • 12 fotballklubber i Hordaland fotballkrets tilbyr fotballag for spillere med ulike funksjonshemninger.

  • Arna-Bjørnar, Nest-Sotra Fotball, Nymark, Nordhordland BK, Søreide IL har tilbud til barn.

  • Stjerneserien en sentral del av fotballtilbudet til spillere med funksjonshemninger. I Stjerneserien kan alle de 27 lagene møtes gjennom seks turneringer i løpet av en sesong.

  • Hvert lag får spille minst to kamper i hver turnering, og det spilles da både 5'er- og 7'er-fotball. I tillegg er lagene inndelt etter ferdighetsnivå.

  • I tillegg til Stjerneserien får spillerne tilbud om å delta en årlig landsturnering, Nobi Julecup, Augustine Cup og Tine Fotballskole.

  • Mer informasjon finnes her