Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport. Foto: NTB scanpix

I fjor høst fikk den sjarmerende lille byen Malmö, besøk av verdensstjerner som Paul Pogba, Andrea Pirlo og Carlos Tevez. I år var Jultomten enda rausere med gavene, Malmös egen Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo kommer på gjestevisitt i løpet av høsten. Som de desidert største profilene for sine respektive klubber, Paris Saint Germain og Real Madrid. Klubbens kasserer smiler bredt helt til Swedbank. Og han må få hjelp til å holde oversikt over de store tallene på kontoen.

Ikke misforstå, jeg mener ikke dette fra et ståsted om at Malmö har en reel mulighet til å gå videre fra gruppen. For det tror jeg ikke Malmö ville gjort fra noen gruppe i et gruppespill i denne turneringen. Ikke nå. Ikke enda. Men om de reinvesterer de 150 nye millionene som klubben innkasserer på eventyret, så kanskje neste gang. Om det da blir noen neste gang på en stund. For skandinaviske klubber så må man suge på slike karameller så lenge man klarer. Deltagelse i Champions league er unntaket, ikke regelen.

Det nest beste alternativet til å gå videre fra gruppespillet, er at Champions League er en turnering hvor det av og til blir en virkelighet å få hele fotballsirkuset på plass. Omtrent i sin egen stue. Som i dette tilfellet betyr Swedbank Arena. I stedet for å se Zlatan og Ronaldo på tv så kan man nå se dem i levende live, og nyte alt fra de entrer gressteppet for oppvarmingssekvensene i flomlyset.

Og det tror jeg må være perspektivet for de største klubbene i Skandinavia. Å spille jevnlig i Europaliga må være standarden, og av og til så kan man dra vinnerloddet i Champions League. Om man både er dyktig og heldig nok. Heldige med trekningen, dommeravgjørelser, og stang inn i stedet for stang ut. Marginene er ofte ørsmå.

Har du vært i den døsige byen Malmö? Ikke det, den er vel verdt et besøk. Også når det ikke er Champions League i byen. Er du glad i musikk så drar du til Malmöfestivalen, da syder det i byen og det er konserter på rekke og rad. De har både Stora og Lilla torget hvor det spilles musikk og hvor man slipper å lete lenge etter tilhørende god mat og drikke.

Folk i Malmö er lugne, rolige og sindige, men dette forandrer seg brått når de får et skjerf i klubbfargene rundt halsen, og entrer stadion. Du verden for et trøkk de knapt 25 000 tilskuerne laget. Jeg har vært tilstede på fotballkamper med langt over 70 000 tilskuere, hvor man har kunnet høre den berømte knappenålen falle. På Swedbank Arena så må du skrike til mannen eller kvinnen i nabosetet for å bli hørt. Om du blir hørt. Og den harde kjernen av supportere holdt det gående i samfulle 90 minutter. Og skal så absolutt ha sin andel for at Celtic ble feid av banen. Å være den tolvte spilleren for et lag er en velbrukt klisje, i Malmö er den en sann virkelighet.

I Norge så har vi vondt for å rose hverandre, og innrømme andres dyktighet. Det er mulig at det er slik på noen områder i Sverige også, men statusen til Åge Hareide som fotballtrener i vårt naboland er enorm. I Norge så ble Åge devaluert for tiden sin som landslagstrener, i Sverige så vet de at de har med en utmerket fagmann og motivator å gjøre. Det Åge har gjort for Helsingborg og Malmö vil gi ham en evig heltestatus hos våre naboer. Åge og Sverige er en perfekt match.

Bildet av Åge som kom gående langs sidelinjen og skulle la seg intervjue foran kampen, vil for alltid bli husket. Fansen responderte umiddelbart med å løfte hendene over hodet og taktfast klappe; Vi elsker Åge. Vi elsker Åge. Vi elsker Åge. For meg er dette fotball. Kjærlighet, samhold og følelser. Og det å våge å vise det. I med og motgang.

På sidelinjen har fansen Åge, og på banen så har de lederen Markus Rosenborg. Som på mange måter har den samme rollen i sin klubb, som Zlatan Ibrahimovic har i PSG. Og i de andre klubbene som Zlatan har spilt for. De er lederne. Hærførerne. De som genererer energi og selvtillitt til resten av laget.

Og nå skal Markus ta i mot Zlatan til kamp i høst. Ønske ham velkommen hjem og lykke til med kampen. I sin egen lekegrind. I byen som har formet Zlatan og gjort ham til den han er. Større kan det knapt få blitt.

Det må i så fall, for de som er glødende Real Madridfans i Malmö, bli å få Cristiano Ronaldo på besøk.

Det er bare å gratulere Markus Rosenberg, Jo Inge Berget og resten av spillerne med innsatsen mot Celtic. Og selvsagt Åge "mester" Hareide da, mannen som har gjort dette mulig to år par rad. Og det mest imponerende, med omtrent to ulike lag. Å gjenskape dyktighet er forbeholdt de beste. Åge Hareide er en av de største i Skandinavia gjennom tidene. Det er ikke engang til å diskutere. Det er et faktum. Punktum.

Gruppespillet høsten 2015 kommer ikke tidsnok. Hverken her eller der.