Den lett tilslørte trusselen er som følger: Gi oss klarsignal for at Trondheim blir Norges neste søker om ski-VM, eller vi stemmer nei til OL i Oslo.

Vinden snudde

Idrettsforbundet har brukt mye energi på å sikre seg støtte i alle landsdeler for Oslos OL-søknad. Responsen fra Trøndelag har vært overveiende positiv, men generalsekretær Inge Andersen opplevde at vinden hadde snudd litt på Trøndelagsmøtet for kort tid tilbake. Det er mulig at han til og med fikk litt bakoversveis i sitt møte med det politiske miljøet. De heftige vindene som gir næring til branner utendørs, har spredt seg inn i lukkede politiske fora.

Kjetil Kroksæter, kommentator Foto: Rune Petter Ness

Årsaken er en stigende utålmodighet med klarsignal for å sette i gang søkerprosessen. VM-organisasjonen står og sparker utålmodig i startgropa, kommunen har bevilget penger til søknadsprosessen, men et tydelig ja lar vente på seg. Søknaden skal inn om ett år og det nærmer seg skiting. Det er bare tida og veien for den som vil være med i søknadsprosessen.

Reserveløsning

Man kan mistenke at det er krefter som holder igjen for at Oslo skal ha et nytt VM som reserveløsning i tilfellet Stortinget sier nei til OL. Skitingets gjeldende vedtak sier at neste VM skal holdes utenfor Oslo, hvis Oslo får OL. Det fortoner seg som uklar mumling.

Er det utidig av Trøndelag å koble de to avstemmingene med en trussel? Kanskje. Men det er dette som er politikk. Vi støtter dere hvis dere støtter oss.

Det er dette som er politikk. Vi støtter dere hvis dere støtter oss.

Avgjørende er at kravet om å få VM-klarsignal er legitimt. Faktisk er det veldig legitimt. Norge har tre riksanlegg for nordiske grener. Da er det ikke urimelig at arrangementene går på rundgang mellom de tre. Trøndelag med den stolte idrettshistorien har faktisk arrangert bare et større mesterskap, ski-VM i 1997. Oslo arrangerte ski-VM i 2011. Lillehammer skal ha ungdoms-OL i 2016. De to samarbeider om OL-søknaden. Da er det ikke helt urimelig at Trøndelag får neste ski-VM en gang etter 2020. ## Tålmodighet kan bli testet

Faktisk er Norge i ferd med å utvikle en fornuftig fordeling av store arrangementer. Bergen får tung støtte til sitt sykkel-VM. Og nå har norsk idrett mulighet til å vise Nord-Norge litt raushet ved å bygge opp Arctic Race i sykkel til noe stort.

Skistyret har myndighet til å fatte et bindende vedtak, men de kan like gjerne velge å legge frem en anbefaling for skitingen i juni.

Hvis de ikke har noe å gi, vil det være å teste utålmodigheten til en del trønderske stortingsrepresentanter. Om det kniper, kan trønderne finne på å søke støtte lenger nordover også. Det er ikke så vanskelige stemmer å sanke.