Arsenal-manager Arsène Wenger sier seg enig med FIFA-president Sepp Blatter i at bortemålsregelen har gått ut på dato.

Tirsdag røk Arsenal ut av årets mesterliga nettopp på bortemål etter å ha slått Monaco 2-0 i fyrstedømmet. Hjemmekampen i London endte med borteseier 3-1. Samme skjebne led for øvrig Chelsea da de forsvant ut av turneringen mot Paris Saint-Germain i forrige uke.

Nå ber Wenger om at bortemålsregelen fjernes én gang for alle.

— Det er en regel som er udatert og som bør endres, mener franskmannen.

— Kanskje den i så fall bør gjelde først etter ekstraomganger. Regelen ble laget på 1960-tallet for å oppildne lagene til å angripe på bortebane, men fotballen har endret seg siden den tid. Viktigheten av et bortemål er altfor stor i dag.

Blatter enig

Presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Sepp Blatter, har tidligere gitt uttrykk for det samme. I oktober i fjor sa han at bortemålsregelen har gått ut på dato.

— Det er på tide å tenke nytt rundt dette systemet. Fotballen har utviklet seg siden 1960-tallet, så det er grunn til å stille spørsmål ved bortemålsregelen. Gir den fortsatt mening? skrev Blatter i sin spalte i magasinet FIFA Weekly.

— Tanken om bortemålsregelen stammer fra en tid da bortekamper ofte var et eventyr med lang og slitsom transport, og der baneforholdene ofte var høyst varierende, fortsatte han.

Erstattet myntkast

Da regelen ble innført, erstattet den myntkastet og loddtrekningen som måte å avgjøre oppgjør på der det sto likt etter to kamper.

— Regelen favoriserer i realiteten den klubben som spiller på bortebane i returkampen. Når stillingen er lik, har det aktuelle laget 30 minutter mer enn motstanderen til å score et verdifullt bortemål. I den første kampen er det jo ikke ekstraomganger, skrev Blatter.

Sveitseren antydet videre at det kunne være en idé å ta i bruk systemet som blant annet benyttes i kvalifiseringskampene i den amerikanske MLS-ligaen. Der teller bortemål dobbelt bare inntil ordinær tid er over. (©NTB)