Han har kontrakt med skiforbundet til etter OL i Pyeongchang, men suksesstrener Alexander Stöckl svarer uklart på hva som skjer etterpå.

Stöckl har vært ønsket som trener i hjemlandet, men østerrikeren takket nei da Alexander Pointner skulle erstattes. Spørsmålet er om den populære landslagssjefen er i Norge på lånt tid.

— Jeg tenker i perioder. Den neste perioden er ferdig etter OL. Så får vi se, er alt Stöckl vil si om hvor lenge han og familien ser for seg å bli boende i Norge.

Han innrømmer at han savner resten av familien.

— Jeg tror alle savner hjemlandet sitt på en eller annen måte. Det er ikke så stor forskjell på Østerrike og Norge, men det er der vi har familien og de fleste vennene våre, sier landslagssjefen.

- Flytter dere hjem når Isabell er kommet i skolealder?

— Vi har ikke tenkt så langt fram. Det kommer som det kommer, sier Stöckl, som i mars ble pappa for første gang. Datteren har fått navnet Isabell.

— Dere må ha fem ting

- Hvordan opplever du Norge?

— Jeg stortrives her, men samtidig er dere litt bortskjemt. Det er blitt en kultur der alle stoler på oljen, oljefondet og velferdssystemet, som fungerer perfekt. Som nordmann har jeg lagt merke til at du må ha fem ting: Barn, bil, hus, hytte og båt, sier Stöckl.

Han mener sikkerhetsnettet i Norge gjør at nordmannen lett blir litt for lett fornøyd.

— I noen sammenhenger er det veldig lave forventninger til prestasjonsnivå. Det gjelder ikke i idretten, hvor en jo konkurrerer internasjonalt. Men i næringslivet tror jeg mange sjefer sliter med at folk ikke har viljen til å gi alt. Det er et sikkerhetsnett i Norge som er ganske så unikt. Du kan velge mellom sikkerhet og frihet, og da velger de fleste sikkerhet, sier Stöckl om sitt møte med norsk arbeidsliv.

Umulig å sparke noen i Norge

Han er et yndet objekt som foredragsholder.

— Folk er fornøyd. Alt er bra. Sola skinner. Du risikerer ikke å falle utenfor her, som du ville gjort i mange andre land. Se på mitt Østerrike. Gjør du noe dumt som ansatt, får du sparken. Enkelt og greit.

— Skal du få sparken i Norge, må du nesten drepe en person. Du må gjøre noe som er helt ulovlig. At du ikke jobber bra nok, gir deg ikke sparken. Slik er kulturen blitt her. Det fører til at folk føler seg sikre. Sikkerheten er en begrensning for motivasjonen. Usikkerhet gjør deg motivert. Det gjør deg nysgjerrig, forsiktig og våken, mener Stöckl.

Han illustrerer det hele slik:

— Å sitte i stolen, gjør deg avslappet. Å stå på en tynn tråd 100 meter over bakken, da er du «på». Da kan du ikke bare sette deg og si at alt er i orden. Norge er nærmere det å sitte i stolen, mens man i mange andre land står på den tynne lina høyt over bakken.

(©NTB)